Annons
X
Annons
X

Löfvens plan inför valet: att sänka C

Centerpartiet ska ut ur riksdagen. Det är Stefan Löfvens plan inför valet 2014, avslöjar han i nya boken ”Humlan som flyger”. Han får stöd av Göran Persson som också råder S att gå till val på egen hand.

[object Object]
Annie Lööf och Stefan Löfven. Foto: SCANPIX

Sunnersta Folkets hus ligger bara några hundra meter från Stefan Löfvens barndomshem. Där inleder han sitt engagemang i Socialdemokraterna som 14-åring. 1971 är han och bäste kompisen Per Bodin med och bildar Boteå SSU-klubb. Men det första parti Stefan Löfven går med i är inte Socialdemokraterna.

I Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, är aktiviteten hög. Men det är inte den politiska verksamheten som står högst i kurs bland de unga, inte heller skidtävlingarna och filmkvällarna. På helgerna arrangerar CUF dans.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det var det man ville ha på landsbygden, säger Stig Wiklund, som var CUF-ordförande, och berättar att folk dessa kvällar gick ”man ur huse”.

  Annons
  X

  För att komma in på tillställningarna måste man vara medlem. Och det var Stefan Löfven.

  – När man hade kommit upp i den där åldern började vi bli intresserade av tjejer. Då löste vi medlemskort, Per och jag, för att vi skulle kunna gå på dans, berättar han själv.

  När SSU-klubben i Boteå väl är bildad arrangerar medlemmarna egna danser. Stefan Löfven blir så småningom ordförande och i sin första politiska debatt någonsin möter han CUF:aren Per Erik Altin. De diskuterar ständigt politik: på skolbussen till Sollefteå, på fotbollsplanen – och när det är dans i Folkets hus. Tonårskillarna gillar konfrontation.

  – Stefan sökte alltid upp mig på de här danserna, det var nästan som att vi drogs till varandra. Vi kunde sitta nere i serveringen och diskutera politik till kvart över tolv, och sedan ”Åh, fan, det var ju dans också”, ungefär, säger Per Erik Altin.

  Han beskriver Stefan Löfven som ”driven och väldigt agitatorisk”.

  Även som socialdemokratisk partiordförande ägnar Stefan Löfven Centerpartiet en hel del tankekraft. Han har planer på att försöka torpedera Annie Lööfs alliansparti, som länge har balanserat på fyraprocentsspärren.

  – Vi har en jättepotential där, förklarar han.

  Socialdemokraterna ska inför valet utveckla sitt program för hur hela Sverige ska leva, i jakten på centerpartister.

  – Vi ska ha en ännu bättre politik som mycket väl kan komma att attrahera deras väljare, säger Stefan Löfven.

  Hans kalkyl är att en allians med bara tre borgerliga partier får svårt att sitta kvar vid makten.

  En av Stefan Löfvens företrädare råder honom också att sikta in sig på centerpartisterna: de bör förpassas ut ur riksdagen. Göran Persson känner Centerpartiet väl, åtminstone de partiföreträdare som tillhör den gamla stammen. Som statsminister samarbetade han med partiet fram till 1998. Enligt hans bedömning vinns val på landsbygden, inte på ”Stureplan, i Nacka eller Lidingö”.

  – Minsta lilla förskjutning där, någon procents stadigvarande sänkning av Centerpartiets väljarandel, innebär att det blir omöjligt för Fredrik Reinfeldt att bilda regering. Om jag vore i Stefan Löfvens kläder så skulle jag göra en resa i Sverige och tala om vikten av en levande landsbygd, säger Göran Persson.

  Persson och Stefan Löfven talar med varandra ”med viss regelbundenhet”.

  – En och annan gång ringer jag upp Löfven och frågar vad de håller på med. Det ingår i en normal relation. Annars har man hamnat väldigt konstigt.

  Vad de två talar om håller Göran Persson för sig själv. Men en rekommendation kan han inte låta bli att vädra offentligt. Partiet bör gå till val på egen hand.

  – Vi ska erbjuda det socialdemokratiska alternativet. Vi kan regera. Vi vet hur det är att leda Sverige.

  Det är med det budskapet Göran Persson tycker att Stefan Löfven ska möta väljarna i valrörelsen 2014.

  – Blir valresultatet sådant att det inte fungerar så är vi beredda att ta det ansvar som väljarna har begärt av oss. Då skapar vi en regering baserad på den riksdag som svenska folket har valt.

  Socialdemokraterna ska inte före valet stänga några dörrar, tycker Göran Persson.

  – Att i förväg tala om att en viss regeringskonstellation skulle vara utesluten, det är att sätta sig över själva valhandlingen. Det är trots allt riksdagen som bestämmer.

  Fotnot: Texten baseras på boken ”Humlan som flyger” – berättelsen om Stefan Löfven.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Annie Lööf och Stefan Löfven.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X