Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Löfvens jobbmål officiellt dött

Flykten till Europa
Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Jens Bornemark/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfvens löften faller nu ett efter ett. Som en följd av flyktingkrisen flaggar Arbetsförmedlingen (AF) för stora kommande behov.

Fler än väntat ska studera svenska, hitta boende och få hjälp att söka jobb via det så kallade etableringsuppdraget. I somras beräknade man att 45 000 nyanlända skulle vara inskrivna i detta år 2019, nu tror AF att det blir över 120 000.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Det är en radikal uppskalning av antalet människor som ska komma till oss”, säger generaldirektör Mikael Sjöberg till SVT (3/11).

  Annons
  X

  AF behöver tillskott på upp till 10 miljarder kronor. Andra uppdrag kommer ändå att få stryka på foten.

  Utbildningskontrakten i 90-dagarsgarantin tar lång tid att få fram, och AF beräknar nu att insatsen kan komma att nå högst omkring 4 000 deltagare. Av valrörelsens drygt 30 000 traineejobb har det hittills inte blivit ett enda, och AF varnar nu för att utbyggnaden av dem blir ännu långsammare än beräknat. De så kallade extratjänsterna som skulle ersätta fas 3 dröjer också. I dag är 36 000 personer inne i fas 3.

  Ett visst mått av skadeglädje är möjligen ofrånkomligt. Den som söker förtroende ska inte lova EU:s lägsta arbetslöshet 2020 och sedan påstå att detta går att åstadkomma med ams-åtgärder.

  Att AF nu varnar för att man får skriva upp arbetslöshetsförväntningarna i decemberprognosen är så nära en dödsattest jobbmålet kan få.

  Men skrattet fastnar i halsen. Situationen är djupt problematisk. För att nå målet krävs 430 000 nya jobb. Redan i dag är 51 procent av de arbetslösa utrikes födda – en fördubbling på ett decennium. För många av dessa krävs enklare jobb.

  Inget är omöjligt. Under Alliansens åtta år steg sysselsättningen med motsvarande ungefär 340 000 jobb, huvudsakligen bland utrikes födda. Det var dock resultatet av enormt omstridda reformer.

  En sådan reformagenda – dessutom i dubbel hastighet – kan vi bara drömma om. I stället bygger Sverige med rask takt en ny underklass längs etniska skiljelinjer.

  Annons

  Statsminister Stefan Löfven (S).

  Foto: Jens Bornemark/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X