Annons
X
Annons
X

Löfven vill samarbeta om invandringen

Arbetsmarknaden klarar inte av att ta tillvara på kraften hos flyktingar, anser statsminister Stefan Löfven (S). Nu pekar han ut integrationen som ett möjligt samarbetsområde över blockgränserna.

– Där vill jag ju ha med mig flera partier.

[object Object]
**”Vi kommer att försvara vår territoriella integritet med alla tillgängliga medel.”** Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar på en presskonferens i november, tillsammans med ÖB, att Försvarsmakten är säker på att svenskt vatten kränkts av en miniubåt. Detta efter SvD:s avslöjande dagarna innan. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Tre samarbetsområden ingick i det julavtal som träffades mellan regerings- och allianspartierna, i samband med att planerna på ett nyval skrinlades. Nu öppnar statsminister Stefan Löfven för ytterligare samarbeten över blockgränserna. Efter försvaret, energipolitiken och pensionerna pekas nu integrationen ut som en område där blocköverskridande överenskommelser kan komma att diskuteras.

– Vi har ambitionen att ha mer typer av samarbeten. Till exempel så måste vi ha en mycket bättre integrationspolitik. Där vill jag ju ha med mig flera partier, säger Stefan Löfven i en längre intervju som publiceras i nyårsdagens Aftonbladet.

Statsministern vill även diskutera integrationen med arbetsmarknadens parter, eftersom brister på arbetsmarknaden försvårar integrationen.

Annons
X

– Människor kommer till Sverige för att söka skydd. Det som händer i Syrien och Irak säger allt. Alla förstår det. Vår arbetsmarknad fungerar inte tillräckligt bra för att ta tillvara på all den kraft som finns hos dessa människor, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

**Han betonar **att runt en fjärdedel av flyktingarna som kommer från de aktuella områdena är akademiskt utbildade.

– Jag är övertygad om att att arbetsmarknadens parter måste vara med och forma hur vi ska göra det bättre. Där tänker vi att det finns anledning att bjuda in parterna och börja ett sådant samtal.

Stefan Löfven får frågan om hur han tror att överenskommelsen i december mellan regeringen och Alliansen kommer påverka Sverigedemokraterna. Statsminister säger att partiet fortsätter på den inslagna vägen med ”pukor och trumpeter”.

– Stora ord. Hårda ord. Det verkar vara deras val av väg.

**Han säger vidare **att Sverigedemokraternas tal om minskad invandring inte är lösningen.

– Nu ska vi visa att vi ska ha en utveckling och tillväxt som går hand i hand med rättvisa och jämlikhet. Då får du en annan trygghet i samhället.

Annons
Annons
X

**”Vi kommer att försvara vår territoriella integritet med alla tillgängliga medel.”** Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar på en presskonferens i november, tillsammans med ÖB, att Försvarsmakten är säker på att svenskt vatten kränkts av en miniubåt. Detta efter SvD:s avslöjande dagarna innan.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X