Annons
X
Annons
X

Löfven vill rusta industrin för sämre tider

Socialdemokraterna vill ha ett mer flexibelt system för korttidsarbete i industrin på plats. Svackor ska kunna mötas med att anställda går ner i lön och arbetstid men samtidigt får utbildning. Det ska rädda jobb och undvika ett jobbras som det under finanskrisen, enligt statsminister Stefan Löfven (S).

Av TT
Statsminister Stefan Löfven besöker handpappersbruket Lessebo bruk.
Statsminister Stefan Löfven besöker handpappersbruket Lessebo bruk. Foto: Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Vi förlorade ungefär 60 000 jobb helt i onödan, hävdar Löfven i samband med ett besök på Voith Paper Fabrics i Högsjö i Sörmland.

En stor del i det var, enligt honom, att Sverige till skillnad från bland andra Tyskland, Belgien och Nederländerna inte hade något system för permittering, ett system som gör att företag kan dra ner arbetstid och lön för de anställda samtidigt som staten träder in och kompenserar en del för bortfallet.

Statsminister Stefan Löfven talar med anställda på Fazer Kvarn i Lidköping. Foto: Adam Ihse/TT

Han säger att den borgerliga regeringen inte var intresserad av de förslag som han då, i egenskap av ordförande för IF Metall, lade fram. En av följderna av det var att den tyska industrin kunde gå ner på sparlåga, behålla de anställda och slippa tappa kompetens medan många i Sverige storvarslade.

Annons
X

– När uppgången sedan kom var den tyska industrin redo, svensk industri var permanent skadad, säger Löfven till TT.

Socialdemokraternas partistyrelse föreslår partikongressen i april att regeringen ska få i uppdrag att göra om det system för korttidsarbete som kom på plats efter finanskrisen. Det nuvarande systemet anses odugligt eftersom det inte får användas vid annat än chocker i stil med finanskrisen. Enskilda branscher som får svackor kan inte bruka det.

– Vi vill ta ett samtal med parterna om att förbättra systemet, göra ett nytt mer flexibelt och där man också lägger in utbildning, säger Löfven.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Näringsminister Mikael Damberg (S), med vid besöket i Högsjö, säger att det förutom att rädda jobb och kompetens också handlar om att locka investeringar.

  – Genom att jobba med ett mer konkurrenskraftigt system för korttidsarbete kan vi också locka investeringar till Sverige, säger Damberg.

  Annons

  Statsminister Stefan Löfven besöker handpappersbruket Lessebo bruk.

  Foto: Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 2

  Statsminister Stefan Löfven talar med anställda på Fazer Kvarn i Lidköping.

  Foto: Adam Ihse/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X