Annons
X
Annons
X

Löfven vill ha kvoteringslag

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill lagstifta om kvotering i bolagsstyrelser. Norge har inspirerat – där ökade antalet kvinnor från omkring 10 till 40 procent. Just 40 procent av platserna ska gå till det underrepresenterade könet, enligt den modell S-ordföranden förespråkar.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

S-ledaren har reagerat på att ingenting händer på jämställdhetsområdet i bolagsstyrelser.

– Sedan 2005 har den funnits en kod inom näringslivet där man bland annat sagt att man ska verka för en jämställd fördelning i bolagsstyrelser. Det händer alldeles för lite. Nu gick det till och med tillbaka i
senaste mätningen, långt ifrån det som anses vara bra. Då gäller att ta det här steget. Norge har gjort det, de ökade från under 10 procent till över 40 procent med den här lagstiftningen, säger Stefan Löfven till SvD.

Sverige har nu 23,6 procent kvinnor i bolagsstyrelserna. Det är en minskning jämfört med tidigare år, om än liten.

Annons
X

Flera börsbolag har inte en enda kvinna i sina styrelser.

– Det är dags att vi tar det här på allvar, poängterar Stefan Löfven.

Du ville ha minst 30 procent kvinnor i IF Metalls styrelse, trots att ni bara hade 22 procent kvinnliga medlemmar. Varför är det så viktigt med jämnare fördelning?

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Dels är det en ekonomisk och rationell fråga för mig. Det fungerar bättre med en bättre fördelning. Det har både med könsfördelning och olika bakgrund att göra. Dels är det en moralisk och ideologisk fråga. Befolkningen består till hälften av män, till hälften av kvinnor. Då är det mycket märkligt att ena könet är så kraftigt underrepresenterat.

  För Stefan Löfven är det, säger han, ”ett väldigt tydligt tecken på att det finns en diskriminering”.

  – Det finns ett könsrollsmönster. Det är inte så att människor alltid gör detta av ondo, men det finns i strukturerna och normerna något som gör att kvinnor förfördelas i det här avseendet. Då måste samhället vara tydligt och säga att det är inte okej.

  Stefan Löfven vet inte exakt när lagen kan komma att bli verklighet.

  – Om vi vinner ska den först beredas. Men någon gång under nästa mandatperiod.

  – Om det inte, mot förmodan, har visat sig då att näringslivet har tagit jättestora tydliga steg mot det här. Men det kan vi inte se några tecken på nu, så med all sannolikhet kommer det under nästa mandatperiod.

  Stockholm

  Annons
  Annons
  X
  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X