Löfven: "Vi kommer att göra allt som krävs"

Det kan bli aktuellt med svenskt stöd till Belgien. Och nya hårda insatser mot terror i Sverige kan inte uteslutas. Det var statsminister Stefan Löfvens besked på en pressträff på Rosenbad.

– Jag vill meddela till svenska folket att vi kommer att gör allt som krävs, säger han.

Under strecket
Publicerad
Stefan Löfven (S) från en tidigare pressträff i riksdagen.

Stefan Löfven (S) från en tidigare pressträff i riksdagen.

Foto: Christine Olsson/TT
Annons
En svart dag för Europaljsp.lwcdn.com

"I dag är det ytterligare en svart dag i Europa". Så inledde statsminister Stefan Löfven sin presskonferens i Rosenbad med anledning av terrordåden i Bryssel

Statsminister Löfven återkom flera gånger under pressträffen till att det kommer att vidtas "hårda tag" mot terror. Han räknade upp de lagändringar som är på gång kring kriminalisering av "terroristresor", strängare straff för olovlig hantering av sprängämnen och utredningar som ska ta fram förslag som ger polis större möjlighet att spionera på datorer.

Löfven utesluter "absolut inte" att det kan krävas fler satsningar mot terror och mer lagstiftning för att bekämpa den typen av brottslighet.

– Jag vill meddela till svenska folket att vi kommer att gör allt som krävs, allt vi kan, för att detta inte ska hända här. Men jag kan heller inte garantera att det inte händer. Men det är politikens och demokratins uppgift att också kunna försvara sig inte minst mot terrorism, säger Löfven.

Annons
Annons
Stefan Löfven (S) från en tidigare pressträff i riksdagen.

Stefan Löfven (S) från en tidigare pressträff i riksdagen.

Foto: Christine Olsson/TT

Det kan också bli aktuellt att Sverige kommer att stödja Belgien och bistå i kampen mot terrorn om Belgien begär det. På frågan om Sverige kan komma att öka sina insatser i den internationella koalitionen mot IS svarar Löfven:

– Vi deltar där och kommer att fortsätta att göra det på det sätt vi tycker är lämpligt.

Statsministern betonade flera gånger att han anser att samarbetet över blockgränsen om terrorn fungerar bra.

– Jag är stolt över att vi har så bred enighet i Sveriges riksdag för att det demokratiska och öppna Sverige ska försvaras, säger Stefan Löfven.

M-ledaren Anna Kinberg Batra kallade tisdagen för en mörk dag i Europa och talade om att Sverige måste fortsätta att bekämpa terrorismen.

– Vi får inte vara ett dugg naiva inför terrorismen som faktiskt härjar nu och då måste vi kunna ta krafttag, både hemma och internationellt.

Under eftermiddagen pågick ett extra regeringssammanträde i regeringshögkvarteret Rosenbad. Men enligt Löfven skulle inga beslut tas vid mötet. Vid lunchtid träffade även inrikesminister Anders Ygeman (S) oppositionen för att, på ett redan inplanerat möte, diskutera satsningar mot terrorism. Moderaternas rättspolitiska talesperson Beatrice Ask var där på mötet. Hon instämmer i att det i grunden finns en stor enighet.

– Det finns en beslutsamhet hos alla inblandade, sedan har vi också drivit på regeringen när det gäller konkreta åtgärder. Det finns en beslutsamhet och man kan ta kraft från oppositionen för att komma framåt i de här frågorna, säger hon till SvD.

Även Beatrice Ask menar att det kommer att krävas fler åtgärder mot terrorismen.

– Absolut, vi fick inte med allt. Vi var angelägna om att säkerhetspolisen skulle få lite bättre regler om underrättelseinformation. Det är möjligt att man kan återkomma i den delen, säger hon.

– Det finns även kvar saker när det gäller kommunernas beredskap och kring när terrorresenärer återvänder.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt betonade också enighet.

– I grunden ser vi det här som en polisiär fråga. Det är en grov brottslighet som måste bekämpas. Sedan har vi en särskild utmaning med återvändare från väpnade konflikter från Syrien, Irak och Ukraina, att ha en förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism. Där tror jag att vi kan göra mer, säger Jonas Sjöstedt till SvD.

Stefan Löfven (S) från en tidigare pressträff i riksdagen. Foto: Christine Olsson/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons