Annons
X
Annons
X

”Löfven väjer inte för strid”

Bakgrunden är perfekt för en karriär i arbetarrörelsen. Stefan Löfven är arbetargrabben från det röda Ådalen. 13 år gammal var han med och startade en SSU-klubb. Sedan valde han det fackliga spåret framför politiken. Som fackbas har han varit stridbar, men ingen ifrågasätter hans auktoritet.

Han gillar fläskpannkaka och lyssnar på Ulf Lundell och Bruce Springsteen. Som person är han lugn och tänker innan han talar. Men han väjer inte för strid.

Krisavtalet i mars 2009 är ett exempel på att IF Metallbasen går sin egen väg när han anser att det krävs. Uppgörelsen med arbetsgivarna i Teknikföretagen om sänkt arbetstid och lön slöt IF Metallbasen utan att informera LO-ledningen.

Krisavtalet utlöste en storm av protester från andra fackförbund, men Stefan Löfven skakade av sig kritiken. Han gjorde gång på gång klart att krisavtalet var nödvändigt för att rädda metallarnas jobb. I den härdsmälta som svensk industri drabbades av efter finanskrisen hade redan tusentals metallarbetare varslats om uppsägning.

Annons
X

Jämställdhetspotterna som LO lanserade till avtalsrörelsen 2007 är ett annat stridsäpple. Stefan Löfven retade gallfeber på Kommunal när han innan avtalsrörelsen ens var avslutad gick ut i SvD Näringsliv och förklarade att IF Metall inte tänkte ställa upp på samma modell en gång till. Den modifierades till avtalsrörelsen 2010, men motsättningarna kvarstod.

I höstas beslutade IF Metall och två andra industrifack att ställa sig utanför LO-samordningen i avtalsrörelsen efter strid om potternas utformning. Därmed sprack LO:s gemensamma front mot arbetsgivarna. Stefan Löfven hävdar envetet att han inte är motståndare till högre kvinnolöner. Men han vill inte acceptera en pottmodell som inte ger utdelning åt de lågavlönade kvinnorna i hans eget förbund.

Stefan Löfven är uppväxt i en by utanför Sollefteå. Dit kom han ett år gammal från ett barnhem i Stockholm. Hans biologiska mamma var ensamstående och hade inte möjlighet att ta hand om barnet. Stefan Löfven växte upp hos pappersbruksarbetare Ture och hemsamariten Iris, i ett hem där värderingarna var självklara. Det var mamma Iris som hjälpte sonen att dra igång en SSU-klubb på orten.

Efter ett par terminer på Socialhögskolan i Umeå bytte han spår och blev svetsare på Hägglunds i Örnsköldsvik, där han blev kvar i 16 år. Där började den fackliga karriären, som så småningom ledde till Stockholm och förbundsstyrelsen. Stefan Löfven blev det nybildade IF Metalls första ordförande 2006, sedan dåvarande Metall gått samman med Industrifacket.

LÄS OCKSÅ:
Statsvetare: Mycket svårare för ledare utan riksdagsplats

LÄS OCKSÅ:
Stefan Löfven: Vi ska fortsätta bygga ett starkare S

Vilken S-ledare fick Nobels fredspris? quiz.svd.se Efter Juholts miss –här är nya blanketten blog.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X