Annons
X
Annons
X

Löfven utesluter inte förbud mot tiggeri

Välfärd och migration stod i fokus under Socialdemokraternas kommundagar i Örebro. Statsminister Stefan Löfven utlovade fler anställda i kommuner och landsting – och kunde inte helt utesluta ett förbud mot tiggeri.

Statsminister Stefan Löfven invigningstalade på Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro på lördagen.
Statsminister Stefan Löfven invigningstalade på Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro på lördagen. Foto: Per Knutsson/TT

ÖREBRO Två ämnen framför andra stod i fokus när S-ledaren Stefan Löfven på lördagen talade till kollegerna på partiets kommundagar i Örebro: välfärd och migration.

Inför kommande budgetförhandlingar med MP och V ska fler anställda i välfärden prioriteras, lovade statsministern. För kommuner och landsting är det viktigt med goda förutsättningar till planering, framhöll han – utan att vilja säga hur många nya jobb som är att vänta.

– De statsbidrag vi sedan regeringsskiftet skjutit till kommunerna motsvarar en potentiell sysselsättningsökning på över 20 000 årsarbetskrafter, sa han i stället.

Annons
X

Det välkända budskapet till landets alla välfärdsarbetare löd:

– Ni ska inte ha lägre löner, utan fler kollegor.

I det ligger också en känga till den ”höger” som Stefan Löfven trappat upp striden emot – i kampen om den svenska modellen. Till exempel har L, C och KD i olika form föreslagit lägre ingångslöner för nyanlända, i syfte att fler lättare ska komma ut på arbetsmarknaden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För att klara välfärden måste regeringen dock också klara migrationen, var budskapet från statsministern. Han poängterade att situationen från i höstas – då det under två månader kom 80 000 asylsökande till Sverige – inte ska upprepas.

  Centralt är att asylpolitiken i EU fungerar, enligt Löfven:

  – Det innebär att alla länder måste ta sitt ansvar. Vi ska säkra den yttre gränsen, vi ska klara omfördelningen och vi ska inte minst bekämpa den fasansfulla människosmugglingen.

  På sikt krävs ett nytt system inom EU, framhöll Löfven:

  – Det ska bygga på både humanitet och proportionalitet. Det innebär att människor söker asyl i EU. Inte i ett individuellt land. Det här kommer jag att fortsätta att driva.

  Samtidigt som Stefan Löfven stod på scen på Conventum kongress i Örebro satt MP-kollegan och språkröret Gustav Fridolin i Ekots lördagsintervju. Han sa där att regeringens förslag till förändringar i utlänningslagen riskerar att bli "kontraproduktiva" och få "fruktansvärda konsekvenser" för enskilda människor.

  S-ledaren beskrev förd politik främst som en konsekvens av att EU:s migrationspolitik inte fungerar.

  – Situationen i höstas ska vi inte återkomma till. Nu ska vi gå igenom alla remissvar och se vad helheten ger.

  Stefan Löfven fick också frågor om Göran Perssons uttalande i SvD, där den tidigare statsministern krävde ett förbud mot tiggare. Löfven utesluter inte fler åtgärder för att komma till rätta med situationen – och sa inte nej till ett tiggeriförbud – men hänvisade i första hand till de samarbetsavtal Sverige slutit med Rumänien och Bulgarien.

  – Ansvaret ligger främst hos de här länderna. Så att barnen får möjlighet till skolgång och de vuxna social trygghet.

  SvD rapporterade direkt från Löfvens tal:

  Laddar…

  Hämtar liverapport.

  Annons

  Statsminister Stefan Löfven invigningstalade på Socialdemokraternas kommunkonferens i Örebro på lördagen.

  Foto: Per Knutsson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X