Annons
X
Annons
X

Löfven slår ifrån sig intern kritik i flyktingfrågan

Stefan Löfven fick kritik från bland andra SSU efter att ha sagt att det inte ska vara möjligt att söka asyl på svenska ambassader utomlands. Men han står fast vid sin ståndpunkt i partiledardebatten. ”Det skulle blir en ohanterlig situation”, säger S-ledaren
till Expressen.

Av SvD

I söndagens
partiledardebatt kom katastrofen utanför den italienska ön Lampedusa, där man nu räknat till 250 döda efter att en båt med flyktingar från Afrika gick under, upp. Socialdemokraternas Stefan Löfven höll med statsminister Fredrik Reinfeldt om att det inte är en bra idé att öppna upp för möjligheten att söka asyl på svenska ambassader utomlands, så att hjälpbehövande skulle slippa ta stora risker för att på illegal väg ta sig till Sverige.

Den ståndpunkten kritiserades internt i partiet, bland annat av företrädare för SSU och förbundet Socialdemokrater för tro och solidaritet.

– Det måste skapas lagliga vägar för flyktingar in i EU. Människor på flykt från krig och förtryck ska behandlas som människor, inte som kriminella, sade Jonas Bergström, migrationspolitisk talesperson på SSU,
till SvD på tisdagen.

Annons
X

Men det har inte fått Stefan Löfven att ändra åsikt.

– Jag kan förstå den empatin man känner. Det är ju oerhört viktigt att människor inte hamnar i den situationen som man nu gjorde i Lampedusa. Och det är en diskussion för EU. Och det pågår en sån diskussion inom EU. Och därför är det orimligt att Sverige har ett eget system under tiden vi diskuterar det här. Och det är därför vi säger som vi säger, säger han till Expressen.

Stefan Löfven menar att om det fanns ett alternativ att redan i andra länder söka asyl just i Sverige skulle det uppstå en ohanterlig situation.

SvD.se

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X