Annons
X
Annons
X

Löfven räknar med reformutrymme på 20 miljarder

S-ledaren Stefan Löfven tänker genomföra samma besparingar som den tidigare S-ledningen och räknar därför med ett reformutrymme på 20 miljarder kronor mer än regeringen. Under de kommande tre åren handlar det om ytterligare 20 miljarder kronor. Det förklarade han för partivänner vid en konferens i Vilhelmina i helgen, samtidigt som han varnade partiet för nostalgitripper.

Stefan Löfven
Stefan Löfven Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

I Socialdemokraternas riksdagskansli i Gamla stan i Stockholm pågår just nu ett intensivt arbete för att ta fram partiets svar på regeringens vårbudget som presenteras om två veckor. Nye partiledare Stefan Löfven och den ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson har täta möten för att lägga upp strategin.

När Västerbottens partidistrikt i helgen möttes i Vilhelmina så fick S-ledaren frågor från sina partivänner om hur den framtida politiken ska se ut. Likt en Göran Persson underströk Stefan Löfven att stabila statsfinanser är överordnat.

– Det är arbetarrörelsen som har lärt borgarna att man måste hålla ordning på finanserna. Kom ihåg det. De har förstått att det inte går att vinna val om man inte håller ordning på de offentliga finanserna och det är bra det. Det är nummer ett; vi kan aldrig vika på det.

Annons
X

Den nya S-ledningen kommer i sina framtida budgetar att ställa sig bakom regeringens bedömningar om hur stort reformutrymmet är, underströk han. Men även den nya partitoppen kommer att lägga fram samma besparingsförslag som den förra ledarduon Juholt/Waidelich föreslog:

– Vi ska ta ned jobbskatteavdraget för dem som tjänar över ett visst belopp. Där har vi 2,5 miljarder. Vi ska ta bort sänkningen av krogmomsen. Där har vi 4-5 miljarder. Vi ska ta bort en fullständigt verkningslös åtgärd som innebär att man sänker arbetsgivaravgiften för alla unga. Det är 16 miljarder. Då skapar vi ett större utrymme, netto blir det knappa tjugo miljarder kronor.

För de kommande tre åren bedömer han dessutom att det finns ytterligare ett utrymme på 20 miljarder kronor för reformer, berättade Stefan Löfven.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Däremot poängterade S-ledaren att han inte vill se några höjda skatter för löntagare. Över huvud taget signalerade han både i sitt tal och i frågestunden efteråt han inte tänker gå i bräschen för så kallade politiska återställare.

  – Vi ska inte tro att lösningarna ligger i att gå tillbaka. Lösningarna ligger i att gå framåt. Att hitta lösningar som lever upp till våra värderingar, det är en sak, men vi får aldrig bli nostalgiska. Vi är framtidsinriktade, förklarade han.

  Stefan Löfven tror inte på att återreglera de marknader som släppts lös. Däremot måste man se till att de fungerar bättre, menade han. Socialdemokraterna tittar nu specifikt på el- och telemarknaderna.

  Annons
  Annons
  X

  Stefan Löfven

  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X