Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Löfven prövade en Romney

Regeringen är siffertrixare, som hittar på och inte håller sig till sanningen. Utmanaren Stefan Löfven har det tuffare nu – och var mycket mer offensiv än i debutdebatten i våras.

Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt.
Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt. Foto: SCANPIX

Vad betyder en politisk debatt i teve? Fråga Mitt Romney, som natten till i torsdags räddade sig själv kvar som trovärdig utmanare i USA:s presidentval.

Nerven med direktsända politiska debatter är att det finns en möjlighet – även om det nästan aldrig inträffar – att någon lyfter eller gör bort sig.

Det hände inte i SVT:s ”Agenda” heller.

Annons
X

Men det var en påfallande attitydförändring hos den nye S-ledaren jämfört med hans debut i ”Agenda” i maj. Då var han ganska försiktig och försvann ibland ur debatten.

Statsminister Fredrik Reinfeldt höll en ovanligt låg profil – och överlät attackerna på beprövade sluggers som Jan Björklund. FP-ledaren drev med Socialdemokraternas nya så kallade ”affärsplan”.

– Det hjälper inte att kalla det affärsplan om planen är att affären ska gå i konkurs, sa Björklund i en ordväxling om Socialdemokraternas planer på att slopa de sänkta arbetsgivaravgifterna för ungdomar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men Löfven var ingen blyg debutant på den politiska balen. Vid flera tillfällen läxade S-ledaren upp de borgerliga partiledarna.

  Fredrik Reinfeldts beräkningar av hur många jobb regeringen har skapat är ”siffertrixande”.

  – Ni kan inte hitta på så många siffror – ni måste faktiskt hålla er till sanningen, sa Löfven senare till FP-ledaren Jan Björklund.

  Och finansminister Anders Borgs beräkningar av hur många jobb som går förlorade om a-kassan höjs, de kallade Löfven för ”påhitt”.

  Det kan finnas olika skäl till Löfvens offensivare framtoning. Han har det tuffare nu: i våras verkade Socialdemokraternas opinionssiffror stiga av sig själva.

  Och efter en budget full av reformer kan Löfven inte lika enkelt anklaga regeringen för passivitet. Trogen sin nya attityd sa Löfven nu i stället att budgeten var ett resultat av ”tabberaset på Harpsund”.

  Att låna till att sänka bolagsskatten är inte ansvarsfullt, sa S-ledaren.

  Löfven kan förstås ha inspirerats av republikanen Mitt Romneys framgångsrika debattoffensiv mot Barack Obama. Om det här fungerar för Löfven får väl mätningarna utvisa – forskning antyder att svenska väljare inte gillar när någon misstänkliggör motståndarens goda vilja.

  Så var vänsterledaren Jonas Sjöstedt aggressiv i tv-debatten i maj – men betydligt mjukare nu.

  På anklagelsen om tabberas svarade Fredrik Reinfeldt att han var glad att alla regeringspartier fått genomslag i budgeten. Och de misstämningar i alliansen som blev synliga i somras syntes inte till i debatten.

  De senaste veckorna har alla partier presenterat nya politiska helhetsförslag: budget och skuggbudgetar.

  Stora delar av debatten hade ändå hörts förut. Nytt var att SVT valde ämnet invandring, och ställde frågan om Sverige har råd att ta emot så många människor.

  Frågan passade förstås SD-ledaren Jimmie Åkesson, men SD:s politiska isolering blev också tydlig. Det illustreras av att vänsterledaren Jonas Sjöstedt erbjöds att angripa Fredrik Reinfeldt - som försvarat flyktingmottagande och regeringens linje men också sagt att det innebär en en ”väldig prövning”.

  Sjöstedt lät statsministern och moderatledaren vara – och angrep i stället Åkesson för att stå för en omänsklig linje.

  RÖSTA:
  Vem är bäst – Reinfeldt eller Löfven?

  LEDARBLOGGEN:
  Lööf ställde bästa frågan

  ”Lööf ställde bästa frågan” blog.svd.se
  SvD kommenterade debatten svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X