Annons
X
Annons
X

Löfven: Nya asylåtgärder kan bli aktuellt

Stefan Löfven flaggar för att fler åtgärder kan bli aktuellt om inte den nya migrationslinjen får tillräcklig effekt. Men regeringskollegan Gustav Fridolin upprepade att Miljöpartiet nått sin gräns.

– Vi har precis gått ut och sagt att vi lägger oss på lägstanivån för internationella konventioner. Lägstanivån innebär att den är lägst.

Svenskt flykting­mottagande

Efter att regeringen presenterade sin nya skärpta migrationspolitik har Miljöpartiet hamnat i det politiska strålkastarljuset. Partiet, med sin flyktingliberala tradition, medverkar till en historiskt striktare flyktingpolitik i Sverige.

Knäckfrågan är om de åtgärder regeringen aviserade i tisdags räcker för att få ned flyktingmottagningen till vad som bedöms vara en hållbar nivå.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson har båda meddelat att gränsen är nådd för vad Miljöpartiet kan gå med på när det gäller skärpningar av flyktingpolitiken.

Annons
X

– Vi har precis gått ut och sagt att vi lägger oss på lägstanivån för internationella konventioner. Lägstanivån innebär att den är lägst, sa Gustav Fridolin på torsdagen.

Trots det öppnade statsminister Stefan Löfven upp för att andra åtgärder kan bli aktuella om utökade id-kontroller och förändringarna i utlänningslagen inte räcker för att få ner antalet asylsökande.

– Vi måste ner ännu mer, kraftigt ner, sa Stefan Löfven.

**Det var under **statsministerns frågestund i riksdagen på torsdagen som flera partiledare krävde besked om när fler åtgärder kan komma för att färre ska söka asyl i Sverige och för att integrationen av dem som kommit ska gå bättre.

– Vi bedömer att åtgärderna ger effekt. Men som princip kan jag säga, eftersom vi är överens om att vi behöver få ner antalet, så är det klart att vi måste ta till fler åtgärder om vi ser att det inte hjälper, sa statsministern under efterföljande pressträff.

Han ville inte spekulera i exakt vad mer som behöver göras, men påpekade att nya åtgärder kan bli aktuella om inte antalet asylsökande minskar.

Han framhöll dock att antalet minskat något de senaste dagarna, men att det fortfarande är "mycket högt". Löfven menar att det inte finns en bestämd nivå, ett exakt tal, som antalet asylsökande måste ned till. Men nu är det för många som kommer, enligt statsministern.

– Den sista veckan har vi asylsökande på lite drygt 7 000. Vi kan inte säga att det är ett trendbrott, men det är något lägre än vad det varit en tid nu. Avsikten är att vi ska få ännu färre att söka asyl i Sverige, sa Löfven.

MP:s språkrör Åsa Romson har tidigare sagt att partiet inte ser något utrymme att ta ytterligare steg när det gäller en restriktiv asylpolitik.

Om fler striktare åtgärder införs kan Miljöpartiets regeringsställning vara hotad, menar statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

– Vill S har en regeringskris då kan de trycka på ytterligare. Men vill man inte det så måste man vara väldigt försiktigt i nästa steg, som det kanske inte finns så många av, innan MP hoppar av, säger Hinnfors.

SvD har sökt både Åsa Romson och Gustaf Fridolin efter Stefan Löfvens uttalande om eventuella nya åtgärder.

Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Claudio Bresciani/TT
Annons

Statsminister Stefan Löfven (S).

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X