Annons

”Löfven måste ingripa när ryssar vill hyra hamn”

Lastning av rör i Slite hamn i maj 2010.
Lastning av rör i Slite hamn i maj 2010. Foto: Tobias Wallström/TT

Inget annat land i Europa kan begripa att vi upplåter vår hamn till ett ryskt statsföretag. När Gotlands regionledning föredrar pengar framför öns och Sveriges säkerhet måste Stefan Löfven agera, skriver Gunnar Hökmark (M).

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Gunnar Hökmark (M)

Foto: Fredrik Persson/TT

En ledande svenska socialdemokratisk kommunalpolitiker vill bokstavligen sälja ut viktiga svenska säkerhetsintressen till en främmande stat som bedriver aggressiv underrättelseverksamhet och påverkanspolitik mot Sverige och andra europeiska länder. Det är knappt två veckor kvar tills att det första beslutet fattas på Gotland om uthyrning av Slite hamn till det statliga ryska företaget Gazprom. Nu måste regeringen gripa in. Det slår direkt mot vitala svenska säkerhetsintressen och skulle upplevas som ett svårförståeligt svek i våra grannländer.

Gotlands regionstyrelses ordförande Björn Jansson (S) menar att majoriteten på Gotland kommer att säga ja till den ryska förfrågan. Han menar att de 50 till 60 miljoner det skulle innebära för Gotland vore ett ”välkommet bidrag som underlättar vardagen”. För ett tiotal miljoner kronor är man alltså beredd att ge ryska staten tillgång till ett av Sveriges känsligaste säkerhetspolitiska områden på Gotland. I sin iver att underlätta vardagen underlättar man också för den som vill utsätta Gotland och Sverige för hot mot vår säkerhet och territoriella integritet.

Annons
Annons
Annons