Annons
X
Annons
X

Löfven kräver svar av Reinfeldt

Efter SvD Näringslivs granskning av Nuon-affären går S-ledaren Stefan Löfven till hård attack mot statsminister Fredrik Reinfeldt. ”Det här är en fråga för regeringschefen. Han måste redovisa exakt hur det gick till när han kastade bort 97 miljarder av skattebetalarnas pengar”.

[object Object]
Stefan Löfven ställer nu krav på Fredrik Reinfeldt att bryta tystnaden om Nuon-affären. Foto: SCANPIX

Hittills har både finansminister Anders Borg och statsminister Fredik Reinfeldt bollat över alla frågor om Vattenfalls ödesdigra köp av holländska Nuon till förre näringsministern Maud Olofsson.

– Hon får svara för regeringen, uppgav statsministern till SvD. Inte heller Anders Borg ville svara på om han varit med och godkänt affären.

Detta har gjort s-ledaren Stefan Löfven ordentligt upprörd.

Annons
X

– Här har vi en affär av gigantiska mått, tyvärr dessutom kanske den sämsta som har gjorts i Sverige. 97 miljarder kronor motsvarar 250 000 lärar- eller sjuksköterskelöner på ett år. Den har dränerat Vattenfall och Sverige. Att en affär av den digniteten inte skulle ha diskuterats i finansdepartementet eller i statsrådsberedningen kan inte vara möjligt. Det finns inte. Det kan vem som helst räkna ut att så kan det inte vara, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Skulle det ändå vara så, är det kanske ännu värre. Då vet svenska folket att vi har en regering som inte har ordning på affärer som rör 97 miljarder kronor, säger Stefan Löfven.

Han säger att Fredrik Reinfeldts hänvisning till att det är Maud Olofsson som ska redovisa turerna kring Nuon-affären inte är acceptabel.

– Det är otroligt märkligt. En regeringschef som hänvisar till ett statsråd som har avgått. Det är häpnadsväckande. Det är en ägarfråga och det är regeringschefen som är ytterst ansvarig för hanteringen. Han måste ha varit informerad, eller hållit sig informerad. Frågan hör hemma hos regeringschefen, det är bara så, säger Stefan Löfven.

Han ställer nu krav på Fredrik Reinfeldt att bryta tystnaden om Nuon-affären.

– Han bör lägga alla kort på bordet och redovisa exakt hur hela regeringens beredning av den här affären har gått till. Det är han skyldig svenska folket. Det handlar om skattemedel som regeringen säger att de är så rädda om. Nu har de varit nere i Holland och blåst bort 97 miljarder kronor, så då kan de gott förklara sig, säger Stefan Löfven.

Själv säger sig Stefan Löfven vara övertygad om att Fredrik Reinfeldt var informerad om affären.

– Jag har kollat med de hos oss som tidigare har arbetat i regeringskansliet. Det är klart att en sådan här affär kommer via näringsdepartementet, men att de inte skulle ha pratat med finansdepartementet och statsrådsberedningen håller jag för högst osannolikt. Det handlar inte om att köpa en leksaksaffär, det är 97 miljarder spänn de har handlat för!

Skulle det ändå vara så att Fredrik Reinfeldt inte var informerad bör han bevisa det, enligt Stefan Löfven.

Om han kände till det och inte har sagt det?

– Vi får återkomma till alla konsekvenser, men detta är högst allvarligt. Det är en jättstor affär och kärnan i frågan är regeringens hantering, säger s-ledaren.

Vad gäller saken?

I februari 2009 köpte statliga Vattenfall det holländska energibolaget Nuon. Priset, drygt 97 miljarder kronor, gjorde affären till den största kontantuppgörelsen i Sverige någonsin, och innebar att Vattenfall fick händerna på 3 miljoner europeiska el- och gaskunder, flera kol- och gaseldade kraftverk, samt vindkraft. Affären innebar dock att Vattenfalls skulder ökade kraftigt, samtidigt som sämre marknadsförhållanden gjorde det allt svårare att förvara det höga priset. Affären har i efterhand bidragit till att Vattenfalls finanser försämrats drastiskt.

Hittills, efter fyra år, har Nuon kostat Vattenfall över 15 miljarder kronor i nedskrivningar, alltså rena förluster.

Vattenfalls förvärv av Nuon är Sveriges dyraste kontantaffär. Vet du något om affären som kan vara intressant för SvD:s reportrar? Mejla SvD Näringsliv på tipsa@svd.se.

LÄS HELA GRANSKNINGEN

Läs även

Annons
Annons
X

Stefan Löfven ställer nu krav på Fredrik Reinfeldt att bryta tystnaden om Nuon-affären.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X