Löfven: Känner inte till hemliga dokumenten

Den svenska regeringen har hemligstämplat ett brev från Saudiarabiens ambassad i Stockholm om det militära samförståndsavtalet mellan de båda länderna. Beslutet togs vid regeringssammanträdet den 26 februari och är undertecknat å regeringens vägnar av försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Under strecket
Saudiarbiens ambassad i på Östermalm i Stockholm. (med gröna markiser)

Saudiarbiens ambassad i på Östermalm i Stockholm. (med gröna markiser)

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Brevet från den saudiarabiska ambassaden skickades den 26 september 2014 - två veckor efter det svenska valet, där Alliansen förlorade regeringsmakten och Socialdemokraterna blev största parti och regeringsbildare. Brevet registrerades senare vid försvarsdepartementet den 2 oktober förra året, dagen före regeringsskiftet. Det som framgår i skrivelsen är att den saudiska ambassaden refererar ”till det Memorandum of Understanding som undertecknades mellan våra två vänligt sinnade länder 2005”.

Det handlar således om det nu så omstridda samförståndsavtalet om militärt samarbete mellan Sverige och Saudiarabien som tecknades 2005 och där ett beslut om avtalets framtid måste tas av regeringen före den 15 maj i år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons