Annons
X
Annons
X

Löfven: Jag avgår inte – även om Alliansen blir större

I en intervju med SvD:s Göran Eriksson gör Stefan Löfven klart att han inte självmant kommer att avgå som statsminister – även om Alliansen blir större än de rödgröna i nästa val.

S-ledaren vill sätta press på allianspartierna: ska de de avsätta honom måste de göra det tillsammans med Sverigedemokraterna.

(uppdaterad)
Det nya politiska läget
Foto: Tomas Oneborg

Stefan Löfven kommer sent – direkt från ett möte med utrikesnämnden – till intervjun vid Rosenbads gästmatsal.

Personalen här är van att servera högt uppsatta utländska gäster. Stefan Löfven frågar artigt om han kan få kaffe, och det går bra.

Stefan Löfvens rödgröna regering – den första i sitt slag – har överlevt både en fälld budget och en flyktingkris av historiska dimensioner.

Annons
X

Mycket pekar nu på att regeringen kommer att sitta kvar mandatperioden ut. Med bara två år kvar till nästa val är oppositionen måttligt intresserad av att ta över.

Dagens besked från Stefan Löfven är tydligt i ett avseende: historien från 2014 kommer inte att upprepa sig.

Då sa statsminister Fredrik Reinfeldt – efter att alliansblocket hade blivit mindre än de rödgröna – så här på Moderaternas valvaka: ”Svenska folket har fattat sitt beslut. Därför kommer jag att i morgon lämna in min avskedsansökan”.

Sedan inledde talmannen överläggningar med partiledarna, som till sist ledde till att Stefan Löfven valdes till statsminister.

Stefan Löfven kommer inte alls att dra samma slutsats som Reinfeldt, om de rödgröna blir mindre än Alliansen 2018.

S-ledaren erkänner ju inte blockpolitiken, som han kallar ”förödande”. Och Löfven säger att han tänker sitta kvar på sin post, och försöka förhandla fram någon form av blocköverskridande samarbete.

Jag ser framför mig ett samarbete med partier som gör att vi kan skapa majoritet i parlamentet

Om alliansblocket blir större än de rödgröna i valet, kommer du då att avgå som statsminister?

– Nej, men återigen: jag ser framför mig ett samarbete med partier som gör att vi kan skapa majoritet i parlamentet.

Då du är statsminister?

– Ja. Det är klart att jag vill vara statsminister.

Enligt en ny grundlagsregel ska det ordnas en statsministeromröstning senast två veckor efter att den nya riksdagen har samlats. Vid den omröstningen kan en riksdagsmajoritet – i det här scenariot alltså de borgerliga och SD – tvinga Löfven att avgå.

Efter ett val när Alliansen har blivit större, så kommer du att sitta kvar tills det blir en omröstning?

– Ja, det måste till en omröstning.

Du kommer inte att avgå som statsminister självmant?

– Nej.

Stefan Löfven gör dock en reservation: han lämnar själv in sin avskedsansökan om de borgerliga öppet har deklarerat att de tänker regera med stöd av SD.

Det finns heller ingen regel som tvingar en statsminister att avgå efter ett val. Men i den numera avlivade decemberöverenskommelsen (DÖ) lovade båda sidor att släppa fram det block som blev störst, till statsministerposten.

Socialdemokraterna tog tillbaka löftet i samma ögonblick som Moderaterna förra hösten – efter ett beslut på KD:s riksting – dödförklarade DÖ.

De har brutit överenskommelsen, det får de stå för

Stefan Löfven. Foto: Tomas Oneborg

I intervjun med SvD preciserar Stefan Löfven vad det upphävda löftet innebär – fortfarande alltså i ett läge där Alliansen blivit större än de rödgröna.

– De bröt decemberöverenskommelsen, då ska de inte tro att då ska vi säga: ”blir ni större, så kör då”.

– De har brutit överenskommelsen, det får de stå för. Och då ser jag framför mig någon typ av samarbete över blockgränsen, det bör vi ha för att ta Sverige framåt.

Stefan Löfven. Foto: Tomas Oneborg

Men det skulle väl också kunna sitta en borgerlig statsminister som samarbetar med er?

– Framför allt skulle det kunna sitta en socialdemokratisk statsminister, säger Stefan Löfven.

Ni kommer att rösta nej till en alliansregering?

– Ja.

Ska Löfven efterträdas av en borgerlig statsminister får hon – det blir troligen en hon – inte ha en majoritet emot sig. Det skulle då alltså kunna räcka med att SD lägger ned sina röster, frågan är förstås till vilket pris?

Det är uppenbart att Stefan Löfven nu – efter otydliga och spretande besked från allianspartierna om den framtida relationen till SD – föreställer sig att Alliansen kan spricka efter valet.

– Jag har, och det är genuint, svårt att se att Centerns och Liberalernas väljare kan acceptera en situation, där de partierna blir beroende av Sverigedemokraterna.

Flyktingkrisen dominerade Stefan Löfvens andra år som statsminister.

I förra årets regeringsförklaring – som han läste upp den 15 september - sa sig Stefan Löfven tro på ett Sverige ”där vi välkomnar människor som flyr undan krig och förtryck”.

Den 24 november stod han bredvid sin tårögda vice statsminister Åsa Romson (MP), och sa att vi ska påverka EU genom att ”visa att vi helt enkelt inte har möjlighet att göra mer”.

– Människor började oroa sig för om välfärden skulle hålla, säger Stefan Löfven och sammanfattar regeringens insatser så här:

– Vi gjorde vad som krävdes, kan jag säga. Det är mitt huvudbudskap.

Den nya lagstiftningen – kalibrerad till EU:s miniminivå – klubbades i riksdagen i somras och är tillfällig. Den gäller i tre år, och upphävs alltså 2019.

Innebär en röst på S därmed en röst på att Sverige ska gå tillbaka till de regler som gällde tidigare?

– Lagen är tillfällig och den kommer att upphöra. Men om omvärlden har förändrat sitt regelverk så måste vi förhålla oss till detta.

Med omvärlden syftar Stefan Löfven här bland annat på UNHCR och på EU. EU-kommissionen har lagt fram förslag om en harmoniserad asylpolitik.

Det skulle – om den förverkligas – kunna innebära att Sverige inte längre kan föra en mer generös flyktingpolitik än andra länder.

Det är ju mycket möjligt att EU inte kommer överens. Kommer vi i så fall att återinföra de svenska regler som gällde förut?

– Jag kan ju inte utgå från att EU inte klarar av uppdraget. Vi ska ju inte tillbaka till den situation som vi hade hösten 2015, det går inte.

Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 3

Stefan Löfven.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 3

Stefan Löfven.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X