Annons
X
Annons
X

”Löfven intar rollen som Reinfeldt är van att ha”

Under två timmar fick ledarna för Sveriges åtta riksdagspartier ge sin syn på hur politiken i Sverige bör formas. Två statsvetare och en professor i politisk kommunikation betygsätter partiledarna och svarar på vilka besked som var viktigast.

[object Object]
Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt. Foto: ANDERS WIKLUND /SCANPIX

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Vem av statsminster Fredrik Reinfeldt (M) och Socialdemokraternas Stefan Löfven lyckades bäst under debatten?

– Det är svårt att säga, men som jag uppfattade det var Löfven lugnare och lite mer kompromissvillig. Reinfeldt var bättre på att hitta fel, och blev lite irritabel. Löfven fick honom lite ur balans, samtidigt som Löfven inte är någon stark slugger. Det är snarare så att Löfven intar den rollen som Reinfeldt är van att ha, den som söker lösningar och är pragmatisk. Reinfeldt försökte hela tiden att peka på svagheter, men Löfven lät sig inte rubbas i någon större utsträckning.

Annons
X

Vilka var de viktigaste beskeden?

– Kärnkraftsinviten om en långsiktig energiöverenskommelse mellan blocken. Det var också uppenbart att Stefan Löfven ville kliva ur blockpolitiken, en tydlig signal om att S är intresserade av förhandlingar.

Hur lyckades småpartierna?

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Göran Hägglund (KD) och Jimme Åkesson (SD) hade svårt att komma in i debatten. Jonas Sjöstedt (V) utmålades som lite apart, och han blev arg ett par gånger, men var ändå med i debatten. Fridolin var lite blek kanske. Det jag såg av Annie Lööf var dessvärre ganska tomt. Björklund var på hugget som vanligt, han är den som i de här sammanhangen klarar sig bäst.

  .

  Karl-Magnus Johansson, professor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

  Vem var vassast av de åtta partiledarna?

  – Jonas Sjöstedt har en större handlingsfrihet eftersom han inte är bunden till en gemensam överenskommelse. Han har en handlingsfrihet som han kan utnyttja nu.

  Vad av det som kom fram var intressantast?

  – Debatten bjöd inte på några överraskningar, men däremot om regeringsfrågan, där Löfven öppnade för en minoritetsregering. Det är en svag punkt för det rödgröna blocket. Man kan förutse svåra förhandlingar om regeringsförklaringar om de skulle vinna. Detta är ett stort dilemma.

  Vilken fråga var känsligast?

  – Det som berördes kring välfärdspolitiken och finansieringen kring den. Där fanns en väldigt tydlig spricka i det rödgröna blocket, där Stefan Löfven inte ville ha en förändring i att låta privata bolag ta ut vinster. Frågan om vapenexport till Saudiarabien gick man däremot förbi ganska snabbt.

  .

  Lars Nord, professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

  Vilken partiledare var bäst på att nå fram med sitt budskap?

  Gustav Fridolin (MP) om jag måste svara en person. Han var tydlig och hade ett effektivt sätt förmedla sitt budskap.

  Vilken partiledare var mindre bra på att nå fram?

  – Huvudintrycket av hela debatten var att Stefan Löfven (S) inte hade varit med tidigare, han har en hel del att lära. Förhållandet mellan Reinfeldt (M) och Löfven var som den mellan Olof Palme (S) och Thorbjörn Fälldin (C). Genomslaget i tv blir att man som tittare får sympati för den som har svårare för tv-mediet. Det hade Fälldin, och det har Löfven också.

  I vilken fråga haltade kommunikationen?

  – Man fick aldrig klart för sig varför alliansen inte kunde mötas i en förhandling om kärnkraften. Som tittare ville man veta vad som krävdes för att få en vidare överenskommelse i energipolitiken. Någon av de åtta partiledarna borde ha tagit chansen och vinna ett iniativet i den frågan.

  Dags för Löfven att bli hård i nyporna blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt.

  Foto: ANDERS WIKLUND /SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X