Annons
X
Annons
X

Löfven: ”Kriminella ska sova dåligt – inte offren”

Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Anders Ygeman höll presskonferens om gängkriminaliteten.

– Ingen ska behöva vara rädd för skjutningar. Vi är ett land, ett samhälle, säger Stefan Löfven.

Skjutningarna i Sverige

Stefan Löfven inledde presskonferensen, som följde på ett möte med säkerhetspolitiska rådet, med att tala om gemensamma ansträngningar.

– Det handlar inte bara om brott utan lika mycket sociala förhållanden. Det gäller att stoppa rekryteringen. Få stopp på tillflödet av brottsligheten. Vi kommer inte att ge oss förrän vi vunnit mot gängkriminaliteten, säger Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Jessica Gow/TT

Inrikesminister Anders Ygeman förtydligar:

Annons
X

– Vi ska samla myndighetssverige som en järnhand. Det handlar om att lista de potentiella brottslingarna i ett området. Att göra det jobbigt för brottslingar. I det arbetet ska kronofogde, försäkringskassa, Skatteverket och åklagare vara med förutom polisen. Det har redan prövats i stadsdelen Vivalla i Örebro. Nu gör vi samma sak i 13 andra områden, säger Ygeman.

Stefan Löfven talade klarspråk om de många skjutningarna:

– Det är de kriminella som ska sova dåligt på nätterna, inte offren. Vi har skärpt straffen mot gängen. Men kapaciteten behöver höjas. Därför är samsynen nationellt med det lokala i kommunerna så viktig, säger Stefan Löfven.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Statsministern fick frågor om när regeringen skulle kunna tillskjuta mer resurser.

  – Vi tittar på det inför vårpropositionen (18 april), säger statsministern.

  Kort före presskonferensen skrev Åklagarmyndigheten på sin hemsida att åklagare kommer att förstärka polisen. Enligt det uppdrag som gavs i februari.

  Inom fyra av landets sju geografiska åklagarområden/polisregioner – Syd, Väst, Bergslagen och Mitt – kommer åklagare att anställas som polisiära förundersökningsledare. Det handlar om ett tiotal åklagare och den sammanlagda tidsperioden blir minst sex månader per polisregion.

  Exempelvis inrättas en särskild utredningsgrupp i Öst som består av en polisiär förundersökningsledare, cirka sex utredande poliser och en åklagarresurs. Denna grupp ska under sex månader arbeta av mängdbrottsärenden som ännu inte avgjorts inom ett av lokalpolisområdena i regionen.

  Annons

  Statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S).

  Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X