Annons
X
Annons
X

Löfven: Högervridning verkar vara KD:s modell

KD-ledaren Ebba Busch Thor går i dag ut på SvD Brännpunkt och vill förändra las så att arbetsgivaren ska få undanta fler personer i turordningsreglerna. Statsministern är starkt kritisk.

– Högervridningen verkar vara deras modell, säger Stefan Löfven till SvD.

Almedalsveckan 2015
Stefan Löfven (S) och Ebba Busch Thor (KD).
Stefan Löfven (S) och Ebba Busch Thor (KD). Foto: TT

Ska den svenska modellen räddas krävs ­politisk handling, skriver KD:s nya partiledare Ebba Busch Thor på SvD Brännpunkt på Kristdemokraternas dag i Almedalen.

För att företag ska kunna ställa om och behålla ­nyckelpersoner behövs undantagen från turordnings­reglerna i lagen om anställningsskydd, las, utökas till 4 personer, skriver KD:s Ebba Busch Thor. Det är dubbelt så många som i dag.

"Det behöver bli mindre riskfyllt att anställa och mer flexibelt för företag att ställa om och ­behålla nyckelpersoner i tider av snabb omvärldsförändring", skriver Ebba Busch Thor.

Annons
X

Högervridningen verkar vara deras modell.

Statsminister Stefan Löfven (S) är starkt kritisk mot KD-utspelet när SvD möter honom i Almedalen.

– Jag noterar att de borgerliga partierna tar sin väg mot höger. Jag vet inte hur många skattesänkarförslag man är upp i. Det torde vara fem och veckan har knappt börjat, säger han till SvD.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Nu visar KD att man tror att om man försämras anställningstryggheten så blir det fler jobb. Det är inte det som är lösningen. Det är högervridningen som verkar vara deras modell.

  Är det inte bra med en mer flexibel arbetsmarknad då?

  – Vi har en flexibel arbetsmarknad och ska ha det. Men om man tror att det skapas fler jobb för att det blir otryggare anställningar, ja då har man helt missat poängen med arbetsmarknaden, säger Stefan Löfven.

  **Han menar att det **som händer är att arbetsgivaren får större möjligheter att säga upp människor och välja vilka som ska bort.

  – Det bli en större osäkerhet och då vet snart ingen om man har kvar jobbet i morgon eller inte. Man kan sägas upp på vilken grund som helst och ingen kan göra något åt det. Det är inte den otryggheten som svensk arbetsmarknad ska präglas av, säger Löfven.

  Annons

  Stefan Löfven (S) och Ebba Busch Thor (KD).

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X