Annons
X
Annons
X

”Löfven har ingen som helst erfarenhet av politiska beslut”

Annie Lööfs första tid som Centerpartiledare var ”jättetuff”. Det konstaterar företrädaren Maud Olofsson, som också kritiserar Stefan Löfven. Det är ”anmärkningsvärt” med en statsministerkandidat som är så politiskt orutinerad, anser hon.

2013-10-16 förra näringsministern Maud Olofsson, initiativtagare till en ny bok om drottning Silvia, som ju fyller 70 i december.
Foto: Lars Pehrson code 30152
2013-10-16 förra näringsministern Maud Olofsson, initiativtagare till en ny bok om drottning Silvia, som ju fyller 70 i december. Foto: Lars Pehrson code 30152 Foto: LARS PEHRSON

MAUD OLOFSSON OM C-KRISEN OCH ANNIE LÖÖF

Förväntningarna var stora när förhandsfavoriten Annie Lööf i september 2011 valdes till Centerpartiets ordförande. Hon övertog också Maud Olofssons jobb som näringsminister.

Men Annie Lööf fick en turbulent start. Tronskiftet innebar inget uppsving i opinionen, och det nya idéprogrammet, med förslag om fri invandring, slopad skolplikt och månggifte, orsakade så heta interna diskussioner att hon fick avbryta sin Thailandssemester.

Maud Olofsson följer numera de inrikespolitiska turerna från åskådarplats, och brukar avhålla sig från att ge sig in i debatten. Men nu ger hon sin bild av Annie Lööfs första tid som partiledare.

Annons
X

– Den var jättetuff. Men allt som inte dödar härdar, och hon håller på att växa in i rollen. Jag tycker att hon gjorde jättebra ifrån sig på stämman och i partiledardebatten. Hon har fått tuffa erfarenheter som hon kommer att ha nytta av framöver.

Företrädaren tror att Annie Lööf har lärt sig att ”bita ifrån och våga ta för sig”.

– Och att våga lita på sin magkänsla mycket mer. Jag tycker att man ser att hon är beredd att ta fajten för ett antal saker som är viktiga för Centerpartiet, och det tror jag är en bra grund för att slå igenom.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För första gången uttalar sig Maud Olofsson också om den uppslitande striden om idéprogrammet.

  – Jag skulle ljuga om jag inte sade att jag var förvånad över förslagen. Men det landade ju bra.

  Var det förslaget om månggifte som förvånade mest?

  – Ja, men det fanns flera. Vårt parti är ett grönt socialliberalt parti, ingenting annat. Det är en bra position, det är bara vi som har den, och det fanns ingen anledning att lämna den. Det gjorde man inte heller.

  Platt skatt, då?

  – Man drog iväg partiet för långt åt höger, men landade till sist i den mittenposition som vi ska ha.

  Hur kunde det gå så snett?

  – Det ska inte jag svara på. Jag vet inte.

  Centerpartiet balanserar ständigt på fyraprocentspärren i opinionsmätningar, men Maud Olofsson försäkrar att hon inte är bekymrad.

  – När jag blev partiledare sade man ”Centerpartiet kommer att åka ur riksdagen”. Det har man tjatat om hur länge som helst, och vi åker inte ur riksdagen.

  Partiet har ”en väldigt stark bas”, enligt Maud Olofsson.

  – Men det är klart att det krävs ett tufft arbete det här sista året för att få bättre siffror. Det är bra att de stärker landsbygdsprofilen, vi måste ha en tillväxt i hela Sverige.

  Hon uppmanar också partikamraterna:

  – Ta matchen med Miljöpartiet om miljöpolitiken. Det är inte genom mer krångel som vi får bättre miljö, utan genom att företag, politik och forskning jobbar tillsammans.

  Med tanke på det kommande supervalåret - och underläget i opinionen - måste alla regeringspartier ”tagga igång”, säger Maud Olofsson

  – Det är viktigt att alliansen får kraft och energi att gå in i valrörelsen. Man ser redan nu att Fredrik Reinfeldt är på hugget, han vill vinna ett val till. Vi skulle bli historiska.

  Hon kritiserar, inte oväntat, den rödgröna oppositionen för att sakna regeringsalternativ, men anser också att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven är för orutinerad.

  – Det är anmärkningsvärt att vi har en statsministerkandidat som inte har någon som helst erfarenhet av politiska beslut. Han aspirerar på att få det finaste och viktigaste uppdrag en politiker kan få i Sverige, och har den ringa erfarenheten. Man måste välja de bästa, de mest erfarna, till att leda landet. Så är det inte i det här fallet.

  Vad kan det ställa till för problem?

  – Det kräver hantverk att gå från en politisk idé till ett konkret beslut. Du måste ta fram en proposition, få igenom den i riksdagen, se till att allt genomförs i samhället. Du kan inte lita på medarbetarna.

  Efter att ha lyssnat på partiledardebatten i SVT:s Agenda nyligen drar Maud Olofsson slutsatsen att Stefan Löfven inte hade läst partiets egen budgetmotion.

  – Han kunde inte stå upp för vad som stod där, och det är precis det som händer om du inte är van att jobba hårt med politiken. Du måste kunna alla de där texterna utan och innan, du måste veta vad de innebär och kunna försvara dem.

  Annons
  Annons
  X

  2013-10-16 förra näringsministern Maud Olofsson, initiativtagare till en ny bok om drottning Silvia, som ju fyller 70 i december. Foto: Lars Pehrson code 30152

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X