Inreseförbudet förlängs med 30 dagar

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Ali Lorestani/TT

Det tillfälliga inreseförbudet till Sverige förlängs 30 dagar. Det meddelar statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på torsdagen.

Under strecket
Publicerad

Patrik Engström, chef för gränspolissektionen.

Foto: Ali Lorestani/TT
Annons

Stefan Löfven inleder pressträffen med att beskriva att läget i landet är fortsatt allvarligt – och med att tacka alla som stannade hemma under påsken.

– Vi har just tagit oss igenom en påskhelg stor majoritet tog sitt ansvar. I solidaritet med andra stannade människor hemma i påsken, säger Stefan Löfven, och påpekar att det sannolikt lättade trycket på sjukvården i många delar av världen.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som gjorde sin plikt och tog sitt ansvar.

Men den svåra tiden är inte över, påpekar Löfven.

– Såhär måste vi fortsätta, dag för dag, vecka för vecka, månad för månad. Det kommer också krävas fler uppoffringar av oss, säger han.

Enligt statsministern är det alldeles för tidigt att lätta på restriktioner och rekommendationer. Han passar på att rikta uppmaningar till svenskarna inför kommande storhelger.

– Trots att solen skiner, trots att du avstod från att resa i påsken, trots att du känner dig frisk – det är inte läge att fira Valborg och 1 maj som vanligt, med stora folksamlingar, säger han.

Annons
Annons

Patrik Engström, chef för gränspolissektionen.

Foto: Ali Lorestani/TT

Samtidigt lämnar regeringen besked om att inreseförbudet till Sverige nu förlängs med 30 dagar, till den 15 maj. Inreseförbudet infördes för en månad sedan och omfattar icke nödvändiga resor till Sverige.

Men inreseförbudet är inte totalt, poängterar inrikesminister Mikael Damberg (S). Hälso- och sjukvårdspersonal, forskare och diplomater är exempel på grupper som undantas. Svenska medborgare och personer som är bosatta i Sverige tillåts också återvända hem.

– Men ytterst är det gränspolisen som avgör vilka som har rätt att komma in i Sverige, säger han.

Till SVT säger Mikael Damberg att rätten att söka asyl i Sverige inte påverkas av beslutet – men han påpekar också att det internationella resandet har minskat ”med 90 procent”, vilket också innebär betydligt minskad migration, enligt inrikesministern.

– Men kommer man till Sveriges gränser och söker asyl har man rätt till det, säger han.

Patrik Engström, chef för gränspolissektionen.
Patrik Engström, chef för gränspolissektionen. Foto: Ali Lorestani/TT

Ett 60-tal individer har nekats inresa hittills, berättar Patrik Engström, chef för gränspolissektionen vid nationella operativa avdelningen.

En omdiskuterad grupp på flera håll i EU är de säsongsarbetare som arbetar i jordbruket och bärplockare. Där poängterar Patrik Engström att rekommendationen sedan flera veckor tillbaka är att de ska undantas från inreseförbudet.

Annons
Annons

Polisen skriver på sin hemsida att ”utlänningar som ska jobba inom livsmedelsproduktion inom lantbruket har bedömts att i vissa fall kunna falla in under undantaget för samhällsviktig funktion och kan tillåtas resa in i Sverige om de kan styrka syftet med resan, till exempel med arbetstillstånd”.

På frågan hur länge restriktionerna relaterade till coronapandemin kommer att finnas kvar är statsminister Stefan Löfven svävande – men han uppmanar svenskarna att ha tålamod.

– Vi pratar inte om några veckor, vi pratar om månader, säger han och poängterar att det handlar om att värna sjukvården.

– Kan vi plana ut kurvan, då kommer sjukvården att orka med. Men det finns inget datum. Det kan också gå ner en tid och komma tillbaka, det vet vi inte heller. Men tänk månader.

En annan fråga som uppmärksammats de senaste dagarna är att flera allsvenska och damallsvenska klubbar har planerat för träningsmatcher till helgen – och där ville Stefan Löfven inte föregripa eventuella beslut från förbunden.

– Det kan vara så att fotbollsförbunden fattar de beslut de behöver fatta, säger Stefan Löfven.

Parallellt med presskonferensen kom också Stockholms Fotbollförbund med beskedet att alla planerade tävlingsmatcher för seniorer skjuts upp.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons