Annons
X
Annons
X

Maria Ludvigsson: Löfven gräver sitt eget slukhål

Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson under en partiledardebatt i riksdagen.
Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson under en partiledardebatt i riksdagen. Foto: JESSICA GOW/TT

Nehejdå, inget skulle förändras till det sämre. Om något skulle förändras skulle det vara till det bättre, det kunde väljarna lita på. Denna naiva men dock argumentation använde Stefan Löfven flitigt inför valet 2014. På en punkt var han särskilt tydlig, en S-regering skulle inte röra rot. Vi hörde statsministerkandidaten lova: ”Vi har sagt att vi behåller rotavdragen, vi ändrar inte på dem.” Det hade varit på sin plats att tillägga den allmänna S-inställningen ”om vi inte råkar känna för motsatsen, förstås”.

**Nu känner S **nämligen inte för rot längre varför man i går meddelade att Rotavdraget ska sänkas rejält. Finansminister Magdalena Andersson argumenterade till och med för att det hade varit ett svek att inte ändra avdraget. Därmed sänks avdraget från 50 procent till 30 procent, vilket i praktiken innebär en 40-procentig kostnadshöjning på rot-tjänster.

S nya infallspolitik kommer att vara en del av höstens budget, om man inte ändrar sig igen vill säga. Intrycket av en fullständigt opålitlig regeringslinje stärks ytterligare och det är skadligt med ledande politiker som inte håller pålitlighet högt, eller ser det som en heders sak att hålla sitt ord.

Annons
X

**Svekdiskussionen är i **sammanhanget det minsta problemet och dessutom något S-taktikerna gott kan dras med. Värre är det dels för dem som inte längre har råd med behövliga reparationer, dels för dem i byggbranschen som tack vare Rot gått från svart till vitt jobb och nu får se efterfrågan på sina tjänster sjunka.

När branschvillkoren förändras blir svartjobb mer attraktiva och övergången från svarta till vita jobb kan snart komma att ändra riktning.

Men rot-motdraget är mest av allt destruktivt och innebär att en sektor tyngd och hämmad av socialistiskt inspirerade regleringar förväntas hämta sig med mer av detsamma. De miljarder regeringen vill kunna räkna in med rotreformen ska transformeras till byggnadssubventioner. För den planekonomiskt lagda är det en fullt logisk ordning, men för dem som hellre ser till reda fakta finns ingen rimlig förklaring. Redan Göran Persson avskaffade på sin tid bostadssubventioner eftersom de inte fungerade och till slut sågs för vad de var, stora svarta slukhål.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **Det finns en **mycket hög efterfrågan på bostäder och i storstäderna är situationen direkt akut. Detta till trots byggs inte tillnärmelsevis så mycket som skulle behövas och allt beror på en dysfunktionell marknad. Trots stark efterfrågan ökar inte utbudet.

  Byggnadsregleringar, krav på allt från bullerfönster till miljöprofiler och restriktioner att ta betalt vad en lägenhet kostar har gjort det omöjligt att få ekonomi i bostadsproduktion, inte minst av hyresbostäder. Och nu väntas alltså samma sorts vänsterpolitik som orsakat haveriet lösa det. Även de gamla kommunala bostadsförmedlingarna vevas på nytt som ”Framtiden”.

  **Det är illa **när politiker bryter löften, men det riktigt allvarliga i sammanhanget är att de som står utanför bostadsmarknaden får det ännu svårare att ta sig in. Där finns sedan decennier ett tydligt insider/outsider-dilemma som aldrig kommer att lösas om det inte får löna sig att bygga bostäder. Inga subventioner i världen kan ersätta en väl fungerande marknad där ökad efterfrågan sänker priser och ökar utbudet.

  Och när vi ändå uppehåller oss vid bostadspolitik: Varför sågs inte bostadsministern till under gårdagens bostadspolitiska utspel i Norra Djurgårdsstaden? Mehmet Kaplan (MP), ni vet.

  Annons

  Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson under en partiledardebatt i riksdagen.

  Foto: JESSICA GOW/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X