Annons
X
Annons
X

Löfven går hem hos kvinnor över 55

Stefan Löfven lockar medelklasskvinnor över 55 år. Förtroendet för Socialdemokraterna har ökat stadigt sedan partiledaren Löfven tog över efter Håkan Julholts avgång.

Av TT
(uppdaterad)
[object Object]
Stefan Löfven (S). Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

På tre månader har Löfven vunnit ett större förtroende i alla väljargrupper, enligt mätningar som Demoskops har gjort på uppdrag av Expressen. Enligt kartläggningen är det tydligt vilka som har återvänt till partiet; väljare över 55 år, kvinnor, förvärvsarbetare, medelinkomsttagare och boende på mindre ort.

– Det är Socialdemokraternas traditionella väljargrupper som nu återvänder till partiet efter ledarskiftet, säger statsvetaren Jenny Madestam till TT.

Orsaken är att den nya partiledaren Löfven signalerar lugn och stabilitet, tillägger hon.

Annons
X

– De som återvänder nu är väljarna som har varit besvikna under det gångna året. Med ledarskiftet kommer förväntan och förhoppning.

Statsvetaren Jonas Hinnfors tror att ökningen bland väljare över 55, som har ökat från 26 procent i januari till 41 procent i april, beror på att regeringspartierna har svårt att ta sig ur kritiken mot äldrevården. Orsaken till att Löfven lockar kvinnor är, enligt Hinnfors, att Löfven nu har markerat att välfärden och offentlig sektor är viktigt, skriver Expressen.

Ökningen bland gruppen yngre, välutbildade storstadsbor är inte lika stor som i de övriga väljargrupperna, enligt mätningen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I Demoskops aprilmätning fick partiet 34,1 procent jämfört med 23,9 procent i januari då Håkan Juholt avgick.

  – Tillströmningen handlar om att partiet nu signalerar att det vill ha lugn, stabilitet och en riktning framåt, säger Jenny Madestam.

  Men hon tror att det finns en risk att det ligger mycket luft i siffrorna.

  – Nu handlar det om att komma med politiska förslag. Skuggbudgeten blir en första indikation på om väljarnas förhoppningar kommer att införlivas eller ej.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Stefan Löfven (S).

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X