Annons
X
Annons
X

”Löfven försöker bli en stor politisk ledare”

Stefan Löfven höll ett känslomässigt tal med hög svansföring, tycker retorikforskare Lena Lid-Falkman. Mest pratade han om skolan, visar SvD:s mätning.

(uppdaterad)
Almedalsveckan 2015
Stefan Löfven håller sitt tal.
Stefan Löfven håller sitt tal. Foto: Yvonne Åsell

Årets Almedalsvecka är igång på alla cylindrar i och med statsminister Stefan Löfvens (S) tal på måndagen. I solen i den något svala kvällen inledde han sitt tal med det för dagen nyskapade ordet "utvecklingsmoral" inför 4 600 åhörare (arrangörens uppgift).

– Det är hög svansföring i kvällens tal. Löfven försöker med detta tal verkligen att bli en stor svensk politisk ledare, en landsfader som enar landet och siktar framåt, säger Lena Lid-Falkman, ledarskaps- och retorikforskare vid Handelshögskolan i Stockholm.

Stefan Löfvens favoritfrågor

Det enskilda ämne som Löfven talade mest om var skola och utbildning, visar SvD:s mätning av hur många minuter han ägnade åt olika ämnen.

Annons
X

– Detta är ett tal som vill föra samman och sikta framåt. Skapa sammanhållning mot framtiden. Vi ska inte tänka i vi och dom, som i stad eller landsbygd, säger Lena Lid-Falkman, som klassar talet som känslomässigt och högt satsande.

Löfven använder många starka exempel, konstaterar hon, inte minst sin egen bakgrund.

Förra året uppehöll sig Löfven mycket kring 2014 års stora ämnen i Almedalen: rasism och jämställdhet. I år var den mer traditionella socialdemokratiska ordningen återställd med skolan och jobb i topp, men även diskriminering togs upp i ett avsnitt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sin vana trogen spände han över många olika ämnen i sitt tal, snarare än att fokusera på några få, som flertalet andra partiledare brukar göra.

  Stefan Löfvens attacker och förslag

  Talet innehöll däremot få attacker.

  – Löfven nämner inte SD och går inte heller i polemik mot andra partier i oppositionen, bara mot tidigare politik. Han pratar istället om politiken utifrån sitt eget perspektiv. Det är intressant, och också klokt om man tänker kommunikativt strategiskt, att fokusera på vad man ska göra nu, och satsa på att ena Sverige, säger Lena Lid-Falkman.

  Måltavlor för Stefan Löfvens attacker

  Annons

  Stefan Löfven håller sitt tal.

  Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X