Annons
X
Annons
X

Löfven: Sverige har inte skuld till dominoeffekt

Statsminister Stefan Löfven är "mycket besviken" över att planerade "hotspots" för flyktingar vid Europas gränser ännu inte blivit verklighet. Han tillbakavisar dock att Sverige utlöst en dominoeffekt i Europa där allt fler länder inför restriktioner mot flyende.

(uppdaterad)
Flykten till Europa
[object Object]
Stefan Löfven. Foto: Christine Olsson/TT

**DAVOS **När Sverige införde ID-kontroller vid gränserna nyligen kraxade många att det skulle bli en dominoeffekt i Europa där fler länder skulle införa restriktioner mot flyktingar.

Efter några dagar följde Danmark och införde gränskontroller mot Tyskland. På onsdagen beslutade även Österrike om kvoter för maximalt antal flyktingar, och Tysklands president sa att landet också tänker införa begränsningar för flyktingar. Det är en anmärkningsvärd omsvängning i den tyska flyktingpolitiken.

Sverige har tagit flest asylsökande per capita och plötsligt anklagas vi för att inte ta ansvar.

Annons
X

SvD frågade statsminister Stefan Löfven (S) på torsdagen vid Davosmötet om han anser sig ha ett ansvar för vad som kan tolkas som en dominoeffekt i Europas flyktingkris. Han tillbakavisar det kraftfullt.

– Sverige har tagit flest asylsökande per capita och plötsligt anklagas vi för att inte ta ansvar. Felet är att andra länder inte tagit sitt ansvar. Vi har bara vidtagit de åtgärder som är nödvändiga.

Tror du att Sveriges rykte i omvärlden som socialt och moraliskt ansvarsfullt land gentemot flyktingar fått en törn av den nya svenska flyktingpolitiken?

– Jag vet ingen som inte ser Sveriges ambitioner och ansvaret vi har tagit för flyktingar. Jag har inte träffat några av de andra europeiska länderna som sagt "hur kan ni göra detta?" Ärligt talat, det är tvärtom. Vi får hela tiden komplimanger för det vi gjort, säger Stefan Löfven.

Däremot är han besviken över att de så kallade "hotspots" - inkörsportar eller mottagningscenter i Grekland, Italien och Turkiet där flyktingar ska kontrolleras och sedan fördelas i EU - inte blivit verklighet trots planer redan i november förra året.

– Vi är mycket besvikna över att dessa hotspots inte satts upp. Det skulle ha skett mycket tidigare. Vi har tagit upp detta flera gånger inom EU. Två eller tre platser har upprättats, men det är långt ifrån vad vi hade önskat, säger Löfven.

Statsminister Stefan Löfven och Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister. Foto: Lars Larsson/AP

Även migrationsminister Morgan Johansson (S) reagerar defensivt på SvD:s fråga om dominoeffekten.

– Det finns gränskontroller i Danmark, men de tar fortfarande emot asylsökande. Idén om att Sverige utlöst en dominoeffekt är svag. Sverige har gjort mer än något annat land, ända sedan andra världskriget, när det gäller att ta hand om flyende från krig, säger Morgan Johansson.

Han menar att en ohållbar situation i Sverige tvingat fram den nya politiken.

– Vi hade 160 000 asylsökande förra året. Det är inte bara det högsta antalet någonsin utan också det högsta antalet per capita i Europa. Det är också dubbelt så mycket som det tidigare rekordet 1992, när vi efter Balkankriget hade 80 000 asylsökande.

Han levererar fler anmärkningsvärda siffror.

– Under de senaste fyra månaderna kom 114 000 människor till Sverige. 26 000 ensamkommande barn. Det är tusen skolklasser som kommit till Sverige under fyra månader. När man ser det förstår man att detta inte längre går, säger Morgan Johansson.

**Han anser att det **är en tragedi att veta att EU enkelt skulle kunna hantera detta.

– Vi skulle kunna ta upp till två miljoner flyktingar per år. Solidaritet är kärnan i de europeiska värderingarna. Vi måste hantera denna kris som en union och inte som individuella medlemsstater, säger Johansson.

Annons

Stefan Löfven.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 2

Statsminister Stefan Löfven och Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister.

Foto: Lars Larsson/AP Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X