Annons
X
Annons
X

Löfven förnekar att S stödde Nuon-affären

S-ledaren Stefan Löfven förnekar bestämt att Socialdemokraterna stödde Vattenfalls Nuon-affär när den genomfördes 2009. Han menar att det bara tog tre dagar för partiets talesman att ändra uppfattning i frågan.

S-ledaren Stefan Löfven.

S-ledaren Stefan Löfven. Foto: SCANPIX

Debattvågorna går heta efter SvD Näringslivs avslöjande i förra veckan att regeringen varnades för den kostsamma Nuon-affären. På lördagen deltog S-ledaren i TV4:s morgonprogram.

Han upprepade där den skarpa kritik mot regeringen och statsminister Fredrik Reinfeldts hantering av affären som han tidigare gett uttryck för i SvD Näringsliv.

Stefan Löfven fick också frågor om huruvida Socialdemokraterna verkligen var så negativa till affären som de velat påskina den senaste veckan. Enligt Expressen sade Socialdemokraternas dåvarande riksdagsledamot i näringsutskottet, Alf Eriksson så här om 97-miljardersaffären när den tillkännagavs:

Annons
X

– Energiområdet handlar om väldigt stora investeringar. Sett i det ljuset är det inte för stora summor.

Men Stefan Löfven menar att den inställningen snabbt förändrades när Socialdemokraterna tittade närmare på förvärvet.

– Det var ett första försiktigt positivt uttalande. Men det fråntar ju absolut inte regeringen från ansvar. Sedan tog det bara tre dagar för Alf Eriksson att se att det här inte var så lyckat. Det bevisar bara att så fort gick det att se att affären var högst tveksam.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men varför uttalade ni er då positivt till affären, undrar programledaren.

  – Men det är ju inte det som är huvudpoängen. Den är att det genomfördes en usel affär. Den är beredd i regeringskansliet men regeringschefen vågar inte berätta hur man tänkte, säger Stefan Löfven till TV4.

  Vattenfalls vd Øystein Løseth sade på lördagen till Ekot Sveriges Radio att Vattenfall är berett att satsa stora belopp på att utreda om det går att få lönsamhet i ny kärnkraft i Sverige.

  – Jag räknar med att den processen, innan man tar ett investeringsbeslut, kommer att kosta miljarder. Jag tror att Sverige kommer att bygga ny kärnkraft på sikt, sade Løseth till Ekot.

  Men Stefan Löfven är kritisk till att Vattenfall går händelserna i förväg.

  – Partiets linje är att kärnkraften ska avvecklas på sikt utan att skada svensk industri och svensk sysselsättning. Men vi måste också ha en diskussion om vad som är vårt energibehov. Det låter högst tveksamt att ett statligt bolag ska gå in och utreda en sak utan att vi vet vårt behov, säger Stefan Löfven till TV4.

  Vad gäller saken?

  I februari 2009 köpte statliga Vattenfall det holländska energibolaget Nuon. Priset, drygt 97 miljarder kronor, gjorde affären till den största kontantuppgörelsen i Sverige någonsin, och innebar att Vattenfall fick händerna på 3 miljoner europeiska el- och gaskunder, flera kol- och gaseldade kraftverk, samt vindkraft. Affären innebar dock att Vattenfalls skulder ökade kraftigt, samtidigt som sämre marknadsförhållanden gjorde det allt svårare att förvara det höga priset. Affären har i efterhand bidragit till att Vattenfalls finanser försämrats drastiskt.

  Hittills, efter fyra år, har Nuon kostat Vattenfall över 15 miljarder kronor i nedskrivningar, alltså rena förluster.

  Vattenfalls förvärv av Nuon är Sveriges dyraste kontantaffär. Vet du något om affären som kan vara intressant för SvD:s reportrar? Mejla SvD Näringsliv på tipsa@svd.se.

  LÄS HELA GRANSKNINGEN

  Läs även

  SvD Näringsliv

  Annons
  Annons
  X

  S-ledaren Stefan Löfven.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X