Annons
X
Annons
X

Löfven: ”Flyktingläget farligt för Europa”

”En mycket farlig situation för Europa”. Det säger statsminister Stefan Löfven om EU:s oförmåga att hantera den växande flyktingkrisen. Vid Davosmötet uttryckte han stark besvikelse över att de 28 medlemsstaterna inte kan samarbeta.

(uppdaterad)
Flykten till Europa
Stefan Löfven intervjuas i Davos.

Stefan Löfven intervjuas i Davos. Foto: Lars Larsson /TT

DAVOS Flyktingkrisen och migrantströmmarna är ett huvudtema under World Economic Forums möte i schweiziska Davos. Vid en debatt på onsdagskvällen med bland andra statsminister Stefan Löfven, Tysklands vicekansler och näringslivsminister Sigmar Gabriel samt Serbiens premiärminister Aleksandar Vucic sken samtligas besvikelse med EU:s hantering av flyktingkrisen igenom.

– Detta är en mycket allvarlig situation för Europa och EU. Vi lyckas inte hantera situationen. När de flyende kommer till Europa måste vi kunna samarbeta mellan 28 medlemsstater - men vi klarar det inte. Istället är det tre-fyra länder som bär merparten av ansvaret. Detta är inte hållbart, sade Stefan Löfven.

Han sade att läget är ”mycket riskfyllt”, och att EU behöver ett nytt system. Överenskommelsen att 160 000 flyktingar ska placeras ut i Europa enligt ett kvotsystem fungerar inte, då bara 280 flyende har tagits emot av villiga länder sedan november förra året. Det saknas en vilja hos flertalet EU-länder, menar Löfven.

Annons
X

– I Sverige hade vi under oktober och november ett antal flyende som motsvarar en halv miljon flyktingar varje år. Vi har nått en nivå där detta inte är hållbart för det svenska samhället. Men jag var mycket ledsen, för att jag vet att EU med 500 miljoner invånare hade kunnat hantera situationen om vi hade samarbetat, sade Löfven.

Även Tysklands näringsminister var mycket pessimistisk om EU:s chanser att finna en gemensam lösning på krisen.

– Jag tror inte att vi kan nå en europeisk lösning där vi kan sprida flyktingar som kommit till grekiska öar eller Italien mellan EU-länderna. Jag ser ingen villighet bland en majoritet av de europeiska länderna, konstaterade han.

Sigmar Gabriel uttryckte också sin oro över Österrikes beslut på onsdagen att införa kvotsystem för hur många flyktingar landet kan ta emot per år.

– Det kommer att skapa mycket debatt kring gränsen till Tyskland och gränserna till sydöstra Europa. Det är också ytterligare en signal att Österrike. Tyskland och Sverige inte kan lösa flyktingkrisen på egen hand.

Han menar att det finns tre lösningar. Det ena är att Europa måste investera mer i levnadsförhållanden för flyktingar i Syriens grannländer. Många människor beslutade sig för att fly när FN:s Världsmatprogram tvingades skära ner stödet från 27 till 13 dollar i brist på bidrag från omvärlden och UNHCR tvingades stänga sjukhus och skolor. Om de får bättre stöd på plats finns inte samma drivkraft att fly, menar näringsministern.

– För det andra måste måste mer press sättas på Europa att kontrollera gränserna och samarbeta med Turkiet. Och för det tredje bör vi bilda en «villigas koalition» med EU-länder som vill ta mot kontingenter med flyktingar varje år, runt 100 000 flyende. Därmed slipper flyende hamna i klorna på smugglarna.

Han sade sig ha förlorat hoppet att kunna övertyga länder som Polen, östeuropeiska regeringar och Frankrike att ta emot fler flyktingar.

– De har starka nationalistiska rörelser. De är rädda för att om de tar emot många flyktingar ger det en skjuts åt extrema högerkrafter som Nationella fronten i Frankrike och Sverigedemokraterna i Sverige.

Serbiens premiärminister Aleksandar Vucic stämde in – men med en något annan vinkel.

– Många länder i Europa gör sitt bästa för att hitta egna nationella lösningar. Men vi har också sett politiker öka sin popularitet genom att använde isolationistisk politik. Det är inte är bra, sade Vucic och tillade :

– Serbien är enda landet längs denna Balkanrutt där man hittills inte kunnat se en enda tårgaskula. Vi är vana att ta flyktingar sedan flera hundra år. Jag är själv son till flyktingar. Min pappa kom från Bosnien som krigsflykting. Och idag är jag premiärminister i Serbien.

Annons

Stefan Löfven intervjuas i Davos.

Foto: Lars Larsson /TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X