Annons

Löfven: Fel bild om svensk extremistexport

Statsminister Stefan Löfven och hans norska kollega Erna Solberg vill båda se ökat samarbete för att bekämpa högerextremism och brottslighet i Norden. Men Löfven tillbakavisar bilden av att Sverige har särskilt stora problem som spiller över gränserna.

– Det är fel bild, säger statsministern till TT.

Mattias Mächs / TT
Publicerad

Det var efter moskéskjutningen i norska Bærum i förra helgen som Erna Solberg, i samband med att hon efterlyste fler insatser mot extremism, också varnade för att svenska nynazister försöker organisera sig i grannländerna.

Utspelet kritiserades av Sveriges energiminister Anders Ygeman som i sin tur fick mothugg av den norska äldre- och folkhälsoministern Sylvi Listhaug.

Sverige statsminister Stefan Löfven och Norges statsminister Erna Solberg under en pressträff efter de nordiska ledarnas traditionsenliga sommarmöte på tisdagen, som i år hölls på Island.

Foto: Naina Hel n Jåma/TT Bild 1 av 3

Norges statsminister Erna Solberg intervjuas på ön Videy utanför den isländska huvudstaden Reykjavik, där de nordiska ledarna på tisdagen höll en pressträff tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Foto: Naina Hel n Jåma/TT Bild 2 av 3

Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Norges statsminister Erna Solberg och Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/TT Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons