Annons
X
Annons
X

Löfven får inte delta i riksdagsdebatterna

IF Metalls ordförande Stefan Löfven blir ny partiledare i Socialdemokraterna, enligt flera medier idag. Men samtidigt som Löfven har starkt fackligt stöd saknar han plats i riksdagen och kan därmed inte delta i partiledardebatterna. Ett klart minus, menar statsvetare SvD.se talat med.

Stefan Löfven anländer till mötet på Sveavägen 68 idag.
Stefan Löfven anländer till mötet på Sveavägen 68 idag. Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

På fredag kommer socialdemokraternas partistyrelse med största sannolikhet utse Stefan Löfven till ny partiordförande. Idag samlas verkställande utskottet och imorgon en utökad partistyrelse. Enligt flera medieuppgifter kommer då Löfven att utses till tillförordnad partiordförande fram till den ordinarie kongressen 2013.

Men Mikael Sundström, universitetslektor i statsvetenskap vid Lunds universitet, har svårt att tro att Stefan Löfven bara skulle vara en tillfällig lösning.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Om de tänker att det bara är en övergångsministär skulle det kunna fungera för att de fortfarande kan starta en process för att skapa en riktig partiledare, men samtidigt, vad är då meningen kan man fråga sig. Då kunde man lika gärna fortsätta med Jämtin vid rodret, säger han.

  Annons
  X

  Ett problem för partiet är att Stefan Löfven inte sitter i riksdagen. Därmed kan han inte delta i partiledardebatter eller i andra viktiga debatter. Inte heller är han del i det dagliga riksdagsarbetet och saknar därför en självklar plattform.

  – Nu sitter Socialdemokraterna i opposition och därmed är det extra viktigt med riksdagsarbetet. Då är det ingen fördel om man inte sitter i riksdagen, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

  Risken finns att Socialdemokraterna därmed får ett delat ledarskap, även om man själva inte använder den termen. När partiledaren inte kan ta riksdagsdebatterna får gruppledaren en allt större roll. Partiet får därmed både en partiledare och en riksdagsledare, säger Jonas Hinnfors.

  – Då är det extra viktigt att dessa två personer är parhästar. Annars är risken att man börjar bygga in sprickorna i partiet, att olika delar av partiet knyter an till olika företrädare.

  När SvD.se tidigare i veckan gjorde en rundringning till partidistrikten tonade flera ner kravet på just riksdagsplats. ”Det är inte ett nödvändigt krav”, var ett återkommande svar. Flera personer menar att valet inte vinns i riksdagen, utan i valdebatterna i SVT och TV4 och under andra framträdanden i valrörelsen.

  Men att avsaknaden av riksdagsplats försvårar för partiet håller Mikael Sundström med om, även om han inte ser det som ett allvarligt hinder.

  – Det är mycket svårare att leda riksdagsarbetet om man befinner sig utanför kammaren och på så sätt är det ett besvär, men det är ingenting som jag egentligen tycker borde vägas in eftersom många av de kandidaterna som har varit på tal befinner sig utanför riksdagen, säger han.

  Annons
  Annons
  X

  Stefan Löfven anländer till mötet på Sveavägen 68 idag.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX Bild 1 av 7

  IF Metalls ordförande Stefan Löfven blir ny partiledare i Socialdemokraterna, enligt flera medier idag.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX Bild 2 av 7

  Sven-Erik Österberg anländer till mötet med verkställande utskottet i förmiddags.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX Bild 3 av 7

  Idag samlas verkställande utskottet, med bland andra Leif Pagrotsky, och imorgon en utökad partistyrelse

  Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX Bild 4 av 7

  Mikael Damberg blir ny gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX Bild 5 av 7

  Veronica Palm.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX Bild 6 av 7

  Anneli Hultén.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX Bild 7 av 7
  Annons
  X
  Annons
  X