Annons
X
Annons
X

Löfven: ”En statsminister måste hålla högre nivå”

I en intervju med SvD vägrar Fredrik Reinfeldt säga att han släpper fram en regering med enbart MP och S. Miljöpartiets språkrör Åsa Romsom kallar uttalandet ”lite fjantigt”. ”Politiskt taktiserande”, anser S-ledaren Stefan Löfven om statsministerns utspel.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven talar i Almedalen i somras.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven talar i Almedalen i somras. Foto: TT

Beskedet från Fredrik Reinfeldt har varit att det block som får flest röster ska regera landet.

Men när han intervjuas av SvD kan han inte lova att släppa fram bara Socialdemokraterna och Miljöpartiet om de blir större än alliansen.

– Vad jag har sagt är att i ett läge där de rödgröna partierna – men då har jag även räknat med Vänsterpartiet – är större än de fyra allianspartierna tycker jag att det vore rimligt (att det största blocket från regera, reds anm.), säger han.

Annons
X

Uttalandet har fått oppositionspartierna att reagera.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven menar att det är svårt att veta vad som gäller.

– Han gav ett tydligt besked i Almedalen, och det var att om de rödgröna blir större än alliansen så skulle han släppa fram. Nu kommer han med en annan syn på den här frågan och nu ska ha till och med sitta kvar om han förlorar valet. Han inväntar inte ens väljarnas röst, de som ska bestämma.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Löfven anser att Reinfeldt ägnar sig åt ”politiskt taktiserande”.

  – Förmodligen vill han göra den här frågan till den största för att han inte vill prata politik. Han inser att han ligger dåligt till och det gäller att hitta ett nytt sätt att få sitta kvar, säger S-ledaren.

  Överlag säger sig Stefan Löfven sakna politiska besked från statsministern. ”I en lång intervju så lyckas han med konststycket att inte prata politik, inte prata jobb. Det vi har framför oss och ska ta tag i.”

  – Det här är inte värdigt. En statsminister, partiledare och statministerkandidat måste hålla en högre nivå.

  Om att Reinfeldt inte kan lova att hans parti vid en valseger kommer att upprepa förslaget om en höjning av brytpunkten om det faller i riksdagen säger partiledaren:

  – De skulle aldrig ha lagt fram förslaget när de vet att de är osäkert. Det är regeringsbildarnas ansvar att lägga fram förslag som de faktiskt kan få majoritet för.

  – Med tanke på det resonemang de har fört när det gäller vår position när det gäller jobbskatteavdraget så är det rimligt att köra vidare på frågan om brytpunkten. Men i det här fallet, i deras fall, då går det bra att ändra sig.

  Åsa Romson, språkrör för MP, tycker att det blir ”lite fjantigt” när Fredrik Reinfeldt inte vill säga att S och MP bör få bilda regering efter valet om de två partierna är större än hela alliansen.

  – Han har sagt att det största blocket bör få gå fram. Då kan han inte samtidigt sitta och recensera om alliansen förlorar valet; hur en icke-alliansregering skulle se ut.

  – Han får stå vid sitt ord – största blocket är största blocket. Sen vilka av de partier som ingår i regeringen och hur de samverkar i riksdagen blir en fråga i den regeringsbildning som då tar över. Och den kommer att ledas av Stefan Löfven.

  Varför tror du att han säger så här?

  – Jag tror att han är pressad på grund av det faktum att alliansen i flera opinionsmätningar är mindre än Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans.

  Romson menar att Reinfeldts taktik är att gå till val ”block mot block”:

  – Nu när vi väljer att inte göra det, för att vi vill att väljarna ska diskutera politik i sak, då har han ett behov av att definiera blocken.

  Språkröret vänder sig också emot att Fredrik Reinfeldt trixar med biståndet. Sveriges bistånd uppgår i dag till 1 procent av BNI. Trots det tar vi pengar ur biståndsbudgeten för att bistå fattigare länder i deras klimatomställning – när löftet är att pengarna ska vara additionella, alltså utöver biståndet.

  Reinfeldts motivering är att FN:s krav på biståndet är att det ska uppgå till 0,7 procent av BNI, varför allt som överstiger är att räkna som additionellt.

  – När han går på den här linjen bryter han mot beslutet på M-stämman om att biståndet ska uppgå till 1 procent. Då definierar han det till 0,7 procent och bryter både mot riksdagens och Moderaternas eget beslut om hur högt biståndet bör vara.

  – Han får bestämma sig. Antingen bryter han mot löftet om klimatfinansiering till fattigare länder, eller så bryter han mot biståndspolitiken, säger Åsa Romson som menar att förd politik skickar allvarliga signaler till de länder som behöver stöd:

  – Se på Filippinerna som har stått i förhandling efter förhandling att pengarna börjar levereras. De vill se om vi är trovärdiga partners. Men det blir ett trixande med siffrorna som går ut över tilliten i förhandlingarna.

  Annons
  Annons
  X

  Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven talar i Almedalen i somras.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X