Annons
X
Annons
X
Av SvD, TT
(uppdaterad)
Storbritannien efter brexit

The Times om avtalet: En illa dold fars

Lättnaden var på fredagskvällen stor sedan EU:s stats- och regeringschefer efter 29 timmars förhandlingar lyckades enas om en uppgörelse om Storbritanniens framtida relation till EU. Sveriges statsminister Stefan Löfven var nöjd – och stängde samtidigt dörren för nya förhandlingar i det fall att folkomröstningen resulterar i ett nej till fortsatt brittiskt medlemskap.

SvD har samlat några av de tidningasartiklar, kommentarer, gratulationer och analyser som strömmade in under fredagskvällen och lördagsmorgonen.

Annons
X

Daily Mail

Bild 1 av 1

Bild 2 av 10

[object Object]
Daily Mail

Hårda rubriker mot Cameron

Flera dagstidningar i Storbritannien är skeptiska till David Camerons uppgörelse med EU som de anser har alldeles för många eftergifter. "Kallar du det för ett avtal, Dave?" skriver Daily Mail om Camerons uppgörelse med EU. I Daily Express lyder rubriken "Camerons Climbdown" (ungefär Camerons reträtt). The Daily Telegraph skriver att premiärministerns framsteg är "ynkliga" och konservativa The Times kallar det hela "en illa dold fars".

Annons
X
Annons
X
Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 10

Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT

"Det här är tillräckligt för att få mig att rekommendera att Storbritannien stannar i EU."

Storbritanniens premiärminister David Cameron var mycket nöjd direkt efter mötet sent på fredagskvällen.

På twitter kommunicerade Cameron direkt till det brittiska folket: "Jag har förhandlat fram en uppgörelse som ger Förenade kungariket specialstatus i EU. Jag kommer att rekommendera den till regeringen i morgon", skrev han.

Senare meddelade Cameron att han ska uppdatera regeringen om överenskommelsen klockan 10 på lördagsmorgonen.

Som en varning inför den folkomröstningskampanj som nu startar förklarade Cameron också att man bör vara "misstänksam mot dem som säger att lämna Europa är vägen mot ett land som flödar av mjölk och honung".

Annons
X
Annons
X
Foto: Ola Westerberg/TT Bild 1 av 1

Bild 4 av 10

Foto: Ola Westerberg/TT

"Jag är lättad, jag är nöjd. Till sist har vi nått en bra överenskommelse."

Statsminister Stefan Löfven (S) andades ut direkt efter toppmötet. Löfven ser ingen risk i att Storbritannien nu eventuellt "taktikröstar" fram ett nej, i hopp om att sedan återvända och förhandla fram en ännu bättre uppgörelse.

– Nej, nej. Nu är det här förhandlat, det här är dealen. Nu är det det här som gäller. . . Det går inte att komma tillbaka och säga att man ska ha en ny deal, sa statsministern till TT.

**TT: Ser du en risk för att flera andra länder nu också vill förhandla fram bättre uppgörelser?
**
– Jag bedömer inte att det finns en sådan risk just nu. Osvuret är bäst, men jag tror inte det. . . Medlemsländerna ser behovet av att vi har en stark union och då kan man inte behandla den hursomhelst. Då kan man inte komma land efter land och vilja ha undantag, säger Stefan Löfven.

Sedan gav sig Löfven ut för att köpa en ny skjorta, skriver TT.

Annons
X
Annons
X
Foto: Francois Walschaerts/TT Bild 1 av 1

Bild 5 av 10

Foto: Francois Walschaerts/TT

"Jag anser att vi har gett Cameron ett paket som han kan kampanja med för att behålla Storbritannien i EU."

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel kommenterade genombrottet – innan hon försvann ut till ett närbeläget torg för att äta belgarnas favoritkäk, pommes frites, skriver TT.

Annons
X
Annons
X
Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT Bild 1 av 1

Bild 6 av 10

Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT

"Vi var villiga att offra en del av våra intressen för det gemensammas bästa."

Rådsordföranden Donald Tusk betonade också att "Storbritannien behöver Europa, och Europa behöver Storbritannien – men avgörandet är i det brittiska folkets händer", skriver TT.

Annons
X
Annons
X
Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT Bild 1 av 1

Bild 7 av 10

Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT

"Gott avtal för Storbritannien och för EU. Gratulerar!"

**Danmarks statsminister **Lars Løkke Rasmussen twittrade sina gratulationer på fredagskvällen, och var för Danmarks del nöjd med beslutet att barnbidragen från och med 2020 ska kunna anpassas till levnadsstandarden i det land som EU-medborgaren kommer ifrån.

– Det det helt avgörande är att danska skattebetalare inte ska behöva acceptera att deras skattepengar skickas till länder där de räcker till fem-sex gånger mer, sade han enligt dr.dk.

Annons
X
Annons
X
Foto: Petr David Josek/TT Bild 1 av 1

Bild 8 av 10

Foto: Petr David Josek/TT

"Visegradländerna hjälpte mycket till för att nå en överenskommelse"

Tjeckiens premiärminister Bohuslav Sobotka bekräftade och kommenterade uppgörelsen via Twitter på fredagskvällen.

"Det är en bra kompromiss, som jag hoppas kommer att behålla Storbritannien i EU, skrev Sobotka.

Annons
X
Annons
X
Foto: Virginia Mayo/TT Bild 1 av 1

Bild 9 av 10

Foto: Virginia Mayo/TT

"Det blir ett EU som är mer uppenbart i flera hastigheter"

Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap vid Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps) säger till TT att överenskommelsen inte betyder så mycket för EU, men desto mer för Cameron. Han menar att Cameron lyckats med det han kom till Bryssel för att göra.

– Det måste man nog säga. Men hur ska man bedöma kraven? Vissa var av principiell natur, men inte så grundläggande att man kan säga att han förhandlat fram en speciell relation mellan EU och Storbritannien. Storbritannien har alltid haft en väldigt speciell roll inom EU, säger Göran von Sydow till TT.

Många av punkterna i överenskommelsen kallar von Sydow "kosmetika" riktad till en brittisk publik, medan stora oklarheter finns kring andra punkters rättsliga status. Men de andra medlemsländerna har gjort uppoffringar för att hålla kvar Storbritannien, menar han.

– De som vill fördjupa EU har varit tvungna att gå britterna till mötes i att det finns en mekanism för icke-euroländer att bromsa fördjupning. Det blir ett EU som är mer uppenbart i flera hastigheter, säger Göran von Sydow till TT.

Annons
X
Annons
X
Foto: Francois Walschaerts/AP Bild 1 av 1

Bild 10 av 10

Foto: Francois Walschaerts/AP

"Storbritannien har nu en speciell plats utan unika regelinskränkningar"

Även Frankrikes president Francois Hollande är en av de som gläds åt fredagens uppgörelse i Bryssel.

– I dag har Storbritannien fått en speciell plats i Europa. Men det har samtidigt inte skett några "unika" regelinskränkningar, någon inplanerad granskning av EU-fördragen eller några vetokrav inom eurozonen, säger presidenten till journalister efter toppmötet, skriver Le Figaro.

Annons
Annons
X
Annons
X