Annons
X
Annons
X

Ivar Arpi: Löfven: Det är Robin Hood jag vill ha!

Höstbudgeten för 2017

”Vanliga löntagare kommer inte att få höjd skatt med en socialdemokratisk regering”, sade Stefan Löfven inför valet 2014. Som borgerligt sinnad drog man en borgerlig suck av borgerlig lättnad inför detta nästintill borgerliga vallöfte. Men så kom höstbudgeten. Nu ska regeringen höja inkomstskatten, genom att inte låta brytpunkten för den statliga inkomstskatten räknas upp. Inte alls borgerligt, ärligt talat.

Men hallå, så oerhört förutsägbart att just Svenska Dagbladets ledarsida är emot höjd skatt för stormrika knösar! Så typiskt borgerligt att just den här ledarsidan kritiserar en budget som sägs ha Robin Hood-inslag!

Så vilka återfinns då i denna överklass som nu äntligen tvingas bidra till den gemensamma välfärden? Säkert hiskeliga riskkapitalister som skickar pengar till såna dära skatteparadisöar. Eller?

Annons
X

Det här är grupperna som under 2015 betalade höga marginalskatter: 62 procent av alla stenhuggare och gruvarbetare. 59 procent av prästerna. 52 procent av högskolelärarna. 47 procent av militärerna. 43 procent av poliserna (i synnerhet de poliser som jobbar extra för att få verksamheten att överhuvudtaget att gå ihop). 37 procent av barnmorskorna och specialistsjuksköterskorna. 36 procent av elmontörerna och elektronikreparatörerna. 30 procent av driftmaskinisterna. Listan fortsätter. Det handlar inte direkt om folk med sina vapensköldar uppsatta i Riddarhuset. Var tredje heltidsarbetande betalar i dag statlig inkomstskatt. I och med höstbudgeten kommer ytterligare 150 000 löntagare få betala mer i skatt.

Robin Hood tog från de rika och gav till de fattiga. Han rånade inte hederligt arbetande människor, som ju redan tillhör världens högst beskattade eftersom de bor i Sverige. Om man tar pengar från vanliga löntagare är man inte Robin Hood, då är man Prins John.

App app app, bort med tassarna från din egen lön, det där ska jag ha. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Annons

App app app, bort med tassarna från din egen lön, det där ska jag ha.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X