Annons
X
Annons
X

Löfven deltar i mytomspunnet maktmöte

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ska delta på årets Bilderbergmöte, ett av världens mest mytomspunna och inflytelserike maktforum. Det bekräftar partiet för SvD Näringsliv. Han är särskilt inbjuden av finansmannen Jacob Wallenberg.

[object Object]
Stefan Löfven. Foto: SCANPIX

Det har bara gått två veckor sedan Stefan Löfven officiellt valdes till ordförande på Socialdemokraternas partikongress i Göteborg. Men redan nu står det klart att den före detta svetsaren under några dagar kommer att byta ut svensk partipolitik mot ett mingel med den globala makteliten.

Stefan Löfven är inbjuden och planerar att delta på årets Bilderbergmöte i juni. Det har väl initierade källor uppgett för SvD Näringsliv vilket nu bekräftas av S.

– Jo, det stämmer Stefan är inbjuden till Bilderbergmötet. Han kommer att vara med, inbjuden som gäst av Jacob Wallenberg, säger pressekreteraren Erik Nises.

Annons
X

Bilderberg-gruppen beskrivs ibland som världens mäktigaste sammanslutning. Sällskapet grundades 1954 och har ända sedan starten omgärdats av stark mystik då näringsliv och politik träffas under informella former.

Klart är i alla fall att organisationen under alla år lyckats samla de företagsledare och politiker som på global nivå har det absolut största strategiska och operativa inflytandet. Årsmötena sker oftast under våren och omgärdas alltid av stort hemlighetsmakeri. Årets Bilderbergmöte äger rum i London i början på juni.

Ledande personer i Bilderberg-gruppen har på europeisk nivå varit exempelvis den tidigare EU-kommissionären och italienske premiärministern Mario Monti. Men även den nuvarande ordföranden i EU-kommissionen, José Manuel Barroso, har medgett att han deltagit i minst ett möte, det i tyska Rottach-Egern 2005. En tredje person som nämns i sammanhanget är Världshandelsorganisationens nuvarande chef, fransmannen Pascal Lamy.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På global nivå leds organisationen av en fast styrkommitté bestående av ett 30-tal personer. I denna kommitté finns bland annat svenske Jacob Wallenberg, ordförande i Investor.

  Men Stefan Löfven blir på inget sätt den första socialdemokratiske höjdaren som närvarar på ett Bilderbergmöte. Såväl Mona Sahlin som Leif Pagrotsky har deltagit på dessa möten, bekräftar S. Även Olof Palmes namn figurerar i sammanhangen.

  I takt med att Moderaterna ökat sina framgångar i svensk politik har också ledande M-företrädare bjudits in. Exempelvis har SvD Näringsliv tidigare berättat att dåvarande oppositionsledaren Fredrik Reinfeldt i juni 2006 åkte tillsammans med Carl Bildt och Jacob Wallenberg i en privatjet, delägd av Investor, till det årets Bilderbergmöte i Ottawa i Kanada.

  Fredrik Reinfeldt var då inbjuden av Jacob Wallenberg. Det var också den dåvarande Electrolux-chefen Hans Stråberg. Carl Bildt reste på en specialinbjudan.

  Näringslivs mest delade på Facebook just nu:

  Annons
  Annons
  X

  Stefan Löfven.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 3

  En polis vaktar utanför Suvretta hotel i St. Moritz i Schweiz där 2011 års Bilderbergskonferens hölls.

  Foto: GIANCARLO CATTANEO Bild 2 av 3

  Jacob Wallenberg var den som bjöd in Stefan Löfven till årets Bilderbergsmöte.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X