Annons
X
Annons
X

Löfven debuterar som sommartalare

Socialdemokraterna vill vinna nästa val med en politik för jobb och utbildning. Därför blir det huvudtemat när partiledaren Stefan Löfven sommartalar för första gången.

Av TT
Första sommartalet för Stefan Löfven.
Första sommartalet för Stefan Löfven. Foto: SCANPIX

Talet hålls på söndagen i Vasaparken i Stockholm, på gångavstånd från Löfvens egen bostad. Det är klassisk politisk mark. Där hölls heta valdebatter mellan den socialdemokratiske statsministern Tage Erlander och Folkpartiledaren Bertil Ohlin på 50- och 60-talet.

Behovet av en mer offensiv jobb-, närings- och utbildningspolitik har varit en röd tråd i Löfvens framträdanden sedan han tillträdde i vintras. Så kommer även tongångarna i Vasaparken att vara.

Fördelningspolitiken har hittills kommit i skymundan. Löfven har hellre talat om behovet av en ”riktig” näringspolitik, ökad samverkan med näringslivet och kritiserat Reinfeldt för att ha betecknat Svenskt Näringsliv för ett ”särintresse”. I sitt förstamajtal tog Löfven, till skillnad från sina företrädare, inte ens upp S-kravet på höjd a-kassa.

Annons
X

Det är ingen slump. Partiledningen är övertygad om att jobb- och näringspolitik och utbildningssatsningar är vägen för att vinna tillbaka de många väljare man förlorat de två senaste valen.

Löfvens retorik har uppfattas som att partiet är på väg mot mitten, men ännu har inga protester från partiets vänstergrupperingar hörts. Den S-märkte statsvetarprofessorn Ulf Bjereld påpekar att glädjen över att det blivit ordning i partiet och att de rödgröna leder i opinionsmätningarna fortfarande är stor.

– Skulle det uppfattas som att budgetmotionen i höst går åt höger då kommer nog vänstern att inför kongressen 2013 vara tvungen att komma ut offentligt för att skjuta fram positionerna, säger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den stora symbolfrågan blir då om man ska driva ett vinstförbud i välfärden, något som Löfven är emot.

  Bjereld tror att partiet kommer vara överens om att prioritera jobben, utbildning och näringspolitiken inför valet 2014

  De borgerliga har angripit Löfven för att han inte gett tillräckligt med besked om sakpolitiken. S-ledaren hänvisar till att politiken från tidigare kongressbeslut och förra höstens budgetmotion ligger fast tills något annat sägs

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Första sommartalet för Stefan Löfven.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X