Annons

Löfven: ”Coronavaccin måste delas rättvist”

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Jämlik tillgång till vaccin mot covid-19 måste garanteras. ”Var du lever ska inte avgöra om du överlever” skriver statsminister Stefan Löfven tillsammans med flera andra världsledare i en debattartikel i Washington Post i dag.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Justin Trudeau.

Foto: Sean Kilpatrick/TT

Jacinda Ardern.

Foto: Mark Baker/TT

Justin Trudeau.

Foto: Sean Kilpatrick/TT

Jacinda Ardern.

Foto: Mark Baker/TT

I debattartikeln, som skrivits under av bland annat Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern, betonas vikten av att alla länder får lika stor tillgång till ett framtida vaccin mot covid-19.

”Det här kan inte vara en tävling med bara en vinnare. När ett eller flera vaccin blir framgångsrika måste det vara en seger för oss alla. Vi kan inte tillåta att tillgången till vaccin bidrar till att öka ojämlikheter inom eller mellan länder” skriver de i amerikanska Washington Post på onsdagskvällen.

Justin Trudeau.
Justin Trudeau. Foto: Sean Kilpatrick/TT

Enligt artikeln pågår just nu nära 200 försök att ta fram ett vaccin runt om i världen. Artikelförfattarna skriver att de är ”hoppfulla” om att ett eller flera vaccin snart kommer att finnas på plats.

Att det kommande vaccinet fördelas rättvist är viktigt både när det kommer till att rädda liv, men också för att skydda ekonomin, skriver Löfven och de andra i artikeln.

”Även om ett globalt samarbete när det gäller resurser, expertis och erfarenheter är avgörande för att utveckla ett vaccin, kommer tillverkningen och distributionen av det verkligen att pröva det globala samarbetet.”

Jacinda Ardern.
Jacinda Ardern. Foto: Mark Baker/TT

Undertecknarna uppmanar till att vaccinet, när det finns färdigt, fördelas utifrån en princip om global solidaritet och skriver att de hoppas att ”globala ledare kan bidra till en rättvis distribution av covid-19-vaccinet.”

”Var du lever ska inte avgöra om du överlever”, skriver de i debattartikeln.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons