Annons

”Löfven borde lära av Tysklands jobbmaskin”

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/TT

Reformer av tysk karaktär behövs om arbetslösheten ska bekämpas och bidragsberoendet hållas nere. Det skriver Oskar Brusell och Benjamin Dousa, Muf.

Under strecket
Publicerad
Foto: PressbilderBild 1 av 1

År 2013 slog Stefan Löfven på den stora socialdemokratiska trumman och utlovade att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det var dessutom på partiets kongress och spelades upp som det enskilt viktigaste vallöftet. Så här några dagar in på det nya året kan vi konstatera att målet misslyckades kapitalt och Sverige nu ligger i den absoluta EU-botten. Vi har en arbetslöshet som ligger på plats 24 av EU:s 28 medlemmar, i sällskap med krisländer som Spanien och Grekland.

Däremot hade det varit möjligt med ett annat resultat om man bara hade vågat kika på ett land som har gjort samma resa tidigare, och dessutom med en rödgrön regering. Den socialdemokratiska regeringen i Tyskland leddes 2003 av förbundskansler Gerhard Schröder (SPD) som vid det här laget insett att den ständigt höga och stigande arbetslösheten måste vändas. När arbetslöshetssiffran klättrade över 10 procent såg den socialdemokratiske ledaren lösningen: skärpta regler för bidrag, fler enkla jobb och sänkta arbetsgivaravgifter. Tre år senare var två miljoner fler i arbete och i dag har Tyskland EU:s näst lägsta arbetslöshet.

Annons
Annons
Annons