Annons
X
Annons
X

Löfven beredd förhandla om kärnkraften

Socialdemokraternas nya partiordförande Stefan Löfven utesluter inte en blocköverskridande energiuppgörelse om kärnkraften. S har ett kongressbeslut på att kärnkraften ska avvecklas, men Stefan Löfven säger ändå till Dagens Eko att han är beredd att förhandla med regeringen om detta.

Av SvD
Stefan Löfven (S).
Stefan Löfven (S). Foto: SCANPIX

Som ordförande för IF Metall blev Stefan Löfven känd som en varm kärnkraftsanhängare. Men socialdemokratin har ett kongressbeslut på att kärnkraften ska avvecklas där man tar avstånd från regeringspartiernas energiöverenskommelse som säger att nuvarande kärnkraftreaktorer kan bytas ut.

– Ska man sätta sig i en förhandling som verkligen ska ge någonting är det viktigt att parterna sätter sig ner med ganska rent bord. Vi behöver ha en energiöverenskommelse och då ska man inte bara titta på ett energislag, utan då får man börja i den änden att man kommer överens om hur stort energibehovet är, säger Stefan Löfven till Dagens Eko.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har tidigare sagt att han bara är intresserad av att överlägga med Socialdemokraterna om partiet i förväg garanterar att man är beredda att acceptera ny kärnkraft. Några sådana villkor accepterar inte Stefan Löfven, men säger att han är villig att sätta sig ner i förutsättningslösa förhandlingar med statsministern:

Annons
X

– Om statsministern hör av sig ska vi sätta oss ner i samtal, säger Stefan Löfven till
Dagens Eko.

Både KD och FP har tidigare sagt sig villiga att förhandla med S.

Stefan Löfven intervjuades även i
Sveriges Radios P1 Morgon och talade där bland annat om hur man bör ta hand om långtidsarbetslösa:

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi har samma antal ersättningsdagar som regeringen, men vi behöver betydligt mer aktivitet under arbetslöshetsersättningen. Snart har vi 30 000 arbetslösa i fas tre med en ersättning på 5 000 kronor. Nu lämnas människor i sticket, i hopplöshet och passivitet.

  Partiledarbytena har givit skjuts i opinionen åt både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. S ökar med 2,4 och V med 1,3 procentenheter i
  Aftonbladet/United Minds senaste väljarundersökning. Kristdemokraterna lyfter också med 1,9 procentenheter medan Centern tappar 2,4 och hamnar under fyraprocentsspärren.

  Ställningen mellan blocken har utjämnats. S, V och MP får 45,7 procent mot 46,3 för regeringsalliansen.

  Sverigedemokraterna backar till 7,2 procent.

  svd.se

  Annons
  Annons
  X

  Stefan Löfven (S).

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X