Annons
X
Annons
X

Löfven angrep regeringen i sitt tal

I dag på första maj spred Socialdemokraternas toppar ut sig över landet. S-ledaren Stefan Löfven angrep, inför storpublik i Göteborg, regeringen för att ha misslyckats i kampen mot ungdomsarbetslösheten.

Av TT
(uppdaterad)
[object Object]
S partisekreterare Carin Jämtin tågade i Sundbyberg tillsammans med Tommy Waidelich och Jonas Nygren. Foto: SCANPIX

Löfven debuterade som förstamajtalande partiledare inför mellan 10 000 och 15 000 åhörare på Götaplatsen i ett nästan sommarvarmt Göteborg. Större delen av talet ägnades åt jobben och Löfven kallade ungdomsarbetslösheten för ett enormt misslyckande för regeringen.

– Ungdomsarbetslösheten är inte ett tecken på att det är fel på ungdomarna, det visar att det är fel på den förda politiken, sade Löfven.

– Vi tror på våra ungdomar och vi ska göra det möjligt för varje kille och tjej att tro på framtiden.

Annons
X

Han attackerade också regeringen för att med ”berått mod” ha låtit tiotusentals jobb gå förlorade under finanskrisen. Han hänvisade till att fackförbundet Metall 2008 förgäves uppvaktade regeringen för att få till ett samhällsstöd så att företagen skulle kunna behålla övertaliga anställda på till exempel korttidsarbete som i Tyskland.

S har sedan i höstas ett förslag om höja taket i a-kassan till 910 kronor per dag och det gäller tills vidare, enligt Löfven.

Den enda nyheten var att Löfven tänker tillsätta ett innovationspolitiskt råd om han blir statsminister 2014. Rådet - som ska bestå av ministrar, forskare, näringslivs- och fackföreträdare - ska ha som uppgift att ta fram och ständigt uppdatera en innovationsstrategi för regeringen. Liknande råd har prövats i andra länder och även föreslagits i Sverige.

– Vi lever i en internationell konkurrens och det innebär att förutsättningarna förändras nästan från dag till dag. Det är därför den här dialogen med näringslivet är så viktigt, säger Löfven till TT.

Socialdemokraterna arrangerade sina första majtåg runtom i landet under parollen ”Kunskap och arbete bygger Sverige”. Den ekonomisk politiske talespersonen Magdalena Andersson utlovade i sitt tal i Landskrona en vårmotion från S i morgon med fler förslag som ska skapa fler jobb och växande företag i Sverige, men hon gick inte på några detaljer.

Göteborg TT

Annons
Annons
X

S partisekreterare Carin Jämtin tågade i Sundbyberg tillsammans med Tommy Waidelich och Jonas Nygren.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X