Annons

”Tillsätt en minister för samhällsbyggnad, Löfven”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det behövs både en samlad bild och ett samlat ansvar för hur vi bygger våra hållbara samhällen i Sverige. Därför krävs det en samhällsbyggnads­minister, skriver Sara Haasmark, Samhällsbyggarna.

Under strecket
Publicerad

Sara Haasmark, Samhällsbyggarna.

Foto: Pressbild Bild 1 av 1

I Sverige behöver vi fler bostäder – oavsett det ökade antalet flyktingar. Vi behöver agera skyndsamt. Men samtidigt behöver vi agera mycket långsiktigt och ta hänsyn till ett stort antal frågor. Vi behöver veta hur alla våra ­beslut påverkar olika delar av samhället och hållbarhet måste dessutom vara prioriterat på ett helt absolut sätt. Hållbarhet är ingen lyxfråga utan en överlevnadsfråga. Därför räcker det inte med en bostadsminister utan det krävs en samhällsbyggnads­minister.

Det hållbara samhället kräver att flera olika områden sam­verkar och fungerar hållbart tillsammans. Bostäder är givetvis helt nödvändiga, men förutom ­moderna, smarta och hållbara bostäder i bostadsområden som inkluderar och skapar trivsel och trygghet krävs det även en fungerande, modern och hållbar infrastruktur, som tar hänsyn till god tillgänglighet och klimatfrågan på samma gång. Det krävs bra skolor, god barnomsorg, modern sjukvård och handel som är tillgänglig och av hög kvalitet.

Annons
Annons
Annons