Löftena som inte ser ut att hålla

Det ser inte ut att bli något förstatligande av järnvägsunderhållet, som Stefan Löfven (S) lovade i höstas. På tisdagen sade statsministern att man nu väntar på en utredning som kan öppna för andra möjligheter. Bläddra i svepet för att läsa om fler av regeringspartiernas löften som ser ut att inte hålla.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det blev den 7 april känt att regeringen vill satsa miljarder på järnvägen. 620 miljoner ska skjutas till redan i vårändringsbudgeten och därefter ska 1,24 miljarder om året att gå till järnvägen. Inför valet lovade Socialdemokraterna att förstatliga underhållet av järnvägen. Men när man presenterade de nya miljardsatsningarna öppnade man för alternativa lösningar. Regeringen väntar just nu på att en utredning ska presenteras den 15 april som kommer att vara avgörande för om järnvägsunderhållet kan komma att förstatligas eller inte. ”Låt oss se vad utredaren kommit fram till. Det viktiga är att kontrollen ökar” sa Stefan Löfven om vallöftet som ännu inte kan infrias.

Inför valet meddelade Gustav Fridolin (MP) att en ny regering skulle kunna åstadkomma stora förändringar i skolan på 100 dagar. Bland annat hade han planer på att lösa lärarkrisen, öka lärandelusten hos eleverna och komma åt ojämlikheten. I en debattartikel kritiserade han dåvarande utbildningsministern Jan Björklund för att ha lagt energi på fel saker under sina 2 710 dagar som ansvarig för skolan. Fridolin ville bland annat höja lärarlönerna, införa rot-avdrag för skolor och reglera storleken på förskolegrupperna. 100 dagar senare hade inget av löftena hunnit uppfyllas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons