Annons

Teresa Küchler:Löften räcker inte för de skeptiska britterna

Det blir säkert gap och skrik, svett och tårar, men David Cameron förväntas ändå få igenom sina krav på undantag från EU-reglerna på främst migrations- och rörlighetsområdet under EU-toppmötet i Bryssel.

Men det är knappast löften om ”indexerade barnbidrag”, som bråket handlar om, som kommer att göra britterna vänligare inställda till EU.

Under strecket
Publicerad
Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP

BRYSSEL Indexerade barnbidrag – uttrycket som ingen utanför Bryssel har en susning om vad det betyder, men som har seglat upp som de hetaste inneorden i EU-debatten under vintern – innebär att exempelvis polacker som arbetar i Storbritannien och därmed har rätt till barnbidrag till sina barn, bara ska få så mycket pengar som barn behöver i Polen, och inte i Storbritannien.

Polen är ett lågkostnadsland jämfört med Storbritannien, och dagisplatser, välling och gummistövlar är inte lika dyrt i Krakow som i Manchester. Därför bör polacker även om de jobbar på samma arbetsplats, har samma arbetsuppgifter och betalar lika mycket skatt in till det brittiska skatteverket som inhemska kollegor få mindre i barnbidrag än britter, lyder den brittiske premiärministern David Camerons krav. Han vill ta fram ett barnbidragsindex för olika EU-länder.

Annons
Annons
Annons