Annons

Paulina Helgeson: Lodge mer biografisk än skönlitterär

Brittiske författaren David Lodge drog det kortaste strået när två romaner om Henry James gavs ut 2004. I sin senaste bok, om HG Wells, gör han ett nytt försök att fiktionalisera en historisk författares liv.

Uppdaterad
Publicerad

Att verkligheten med jämna mellanrum överträffar dikten torde inte vara någon nyhet för en författare. Att verkligheten så till den milda grad skulle både överträffa och imitera dikten 2004 i fallet med romanerna om Henry James måste ändå ha tagit de inblandade författarna med chockblandad överraskning. Året var ”The Year of Henry James”, som den engelske författaren och litteraturvetaren David Lodge skulle kalla den bok där han två år senare gav sin egen bild av den tid då ”alla”, i alla fall i den anglosaxiska litterära världen, skrev om Henry James.

Det hela smög igång redan 2002, då författaren Emma Tennant gav ut en kort roman med titeln ”Felony”, som avhandlade relationen mellan Henry James och amerikanskan Constance Fenimore Woolson, där James framställs i allt annat än smickrande dager. Men det var först med Colm Tóibíns och David Lodges romaner om Henry James, ”Mästaren” och ”Author, Author”, utgivna med ett halvårs mellanrum, som det skapades rubriker. Samma år kom också Alan Hollinghursts roman ”Skönhetens linje”, där Henry James finns med som ämnet för huvudpersonens doktorsavhandling. Det man inte visste då, men som blev känt senare, var att ytterligare en roman om James hade skrivits av den sydafrikanske författaren Michiel Heyns, som 2004 försökte hitta en förläggare till sin roman i London och misslyckades.

Annons
Annons
Annons
Annons