Lockpriserna har i stort sett försvunnit

Lockpriser på bostadsmarknaden har under året i stort sett försvunnit. I alla fall om man får tro Fastighetsmäklarinspektionens statistik som visar att det under förra året inkom totalt 37 anmälningar varav 18 fick påföljd. I år har 20 mäklare anmälts, men ingen har hittills varnats. Endast två ärenden har fått påföljd och blivit avskrivna. En positiv effekt av att man har accepterade bopriser, menar mäklaren Pia-Lotta Svensson på Fastighetsbyrån.

Under strecket
Publicerad
Foto: HASSE HOLMBERG/TT
Annons

Sedan acceptpriser infördes på bomarknaden i augusti 2011 har antalet anmälningar mot mäklare blivit färre. I år har hittills ingen har blivit fälld för att använda lockpriser, enligt statistik från Fastighetsmäklarinspektionen. Och för mäklarna har det blivit enklare att sköta sitt jobb, det menar Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån på Södermalm i Stockholm.

– Framför allt känns det mer seriöst. När en köpare kommer och frågar hur man har satt ett pris och jag får motivera det så förstår de att det finns en kompetens och tanke bakom. Man får en bättre förtroendegrund för varandra. Det har blivit en högre seriositetsgrad och det är bra både för köpare och för oss mäklare. Det ställer också högre krav på att man som mäklare har kunskap på sitt område, säger hon.

Annons
Annons
Annons