Annons

Lockpriser kan lura bostadssäljarna

Mäklarbranschen måste ta avstånd från provisionsmodeller där en okunnig säljare luras att betala för höga arvoden, och mäklare som använder sådana måste lättare kunna varnas, skriver Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH, och Rickard Engström, doktorand vid KTH och fastighetsmäklare.

Under strecket
Publicerad
Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 2

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, KTH, och Rickard Engström, doktorand vid KTH och fastighetsmäklare.

Foto: PRIVAT Bild 2 av 2

På alla marknader finns både seriösa och oseriösa aktörer och det är viktigt att regel­verk och övervakning gynnar de seriösa. Förtroendet för mäklarkåren är en förutsättning för en tillfredsställande transaktionsprocess som dels gynnar de enskilda parterna i bostadsaffären men även får positiva samhällsekonomiska effekter. I Sverige har vi goda förutsättningar för stort förtroende eftersom vi har en relativt hög utbildningsnivå för mäklarbranschen med höga intagningspoäng och hårt söktryck.

Debatten om lockpriser har blossat upp igen och det har också kommit en intressant studie från KTH som gjorts av Rosane Hungria-Gunnelin och som pekar på att lockpriser är en dålig affär för säljaren. Visserligen kan det locka fler deltagare till auktionen men det tenderar ändå att bli ett lägre slutpris än om man utgår från ett pris som är mer i nivå med bedömt marknadsvärde. Men varför använder mäklare ändå lockpriser?

Annons
Annons
Annons