Annons
Recension

Feathers – en värld av fjädrarLockande ögongodis när fjädern blir kulturhistoria

Huvudprydnader på utställningen ”Feathers”. Den gröna kommer från shuarfolket i Ecuador där fåglar har ett symboliskt värde. En av de viktigaste är tukanen, vars fjädrar används för att skapa en krona. Shuar, Ecuador, cirka 1950-tal. Den orange  (t h) är från mundurukúfolket i Brasilien, som kallar sig wuy jugu. Mundurukú, Brasilien, tidigt 1800-tal.
Huvudprydnader på utställningen ”Feathers”. Den gröna kommer från shuarfolket i Ecuador där fåglar har ett symboliskt värde. En av de viktigaste är tukanen, vars fjädrar används för att skapa en krona. Shuar, Ecuador, cirka 1950-tal. Den orange (t h) är från mundurukúfolket i Brasilien, som kallar sig wuy jugu. Mundurukú, Brasilien, tidigt 1800-tal. Foto: Världskulturmuseerna / Ina Marie Winther Åshaug

Hotade fågelarter är i flera fall leverantörer till de konstrika föremål som visas i ”Feathers”. Etnografiska museet fylls av färgrika huvudbonader från urfolkskulturer men också av samtida modeplagg av fuskfjädrar.

Publicerad

Redan utanför entrén blir besökaren varse att det vankas exotiska upplevelser inne på Etnografiska museet. Luften ljuder av kvitter, drillar och hoanden som i en tropisk regnskog.

Ljudinstallationen är kongenial. De mest spektakulära inslagen i den nya utställningen om fjädrarnas kulturhistoria, ”Feathers” – ständigt dessa engelska utställningstitlar! – är mycket riktigt föremålen från de tropiska urfolkskulturerna.

Mode i utställningen ”Feathers”.

Foto: Etnografiska museet Bild 1 av 2

Utställningen ”Feathers”.

Foto: Etnografiska museet Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons