Recension

Feathers – en värld av fjädrarLockande ögongodis när fjädern blir kulturhistoria

Huvudprydnader på utställningen ”Feathers”. Den gröna kommer från shuarfolket i Ecuador där fåglar har ett symboliskt värde. En av de viktigaste är tukanen, vars fjädrar används för att skapa en krona. Shuar, Ecuador, cirka 1950-tal. Den orange  (t h) är från mundurukúfolket i Brasilien, som kallar sig wuy jugu. Mundurukú, Brasilien, tidigt 1800-tal.
Huvudprydnader på utställningen ”Feathers”. Den gröna kommer från shuarfolket i Ecuador där fåglar har ett symboliskt värde. En av de viktigaste är tukanen, vars fjädrar används för att skapa en krona. Shuar, Ecuador, cirka 1950-tal. Den orange (t h) är från mundurukúfolket i Brasilien, som kallar sig wuy jugu. Mundurukú, Brasilien, tidigt 1800-tal. Foto: Världskulturmuseerna / Ina Marie Winther Åshaug

Hotade fågelarter är i flera fall leverantörer till de konstrika föremål som visas i ”Feathers”. Etnografiska museet fylls av färgrika huvudbonader från urfolkskulturer men också av samtida modeplagg av fuskfjädrar.

Under strecket
Publicerad
Mode i utställningen ”Feathers”.

Mode i utställningen ”Feathers”.

Foto: Etnografiska museet
Utställningen ”Feathers”.

Utställningen ”Feathers”.

Foto: Etnografiska museet
Annons

Redan utanför entrén blir besökaren varse att det vankas exotiska upplevelser inne på Etnografiska museet. Luften ljuder av kvitter, drillar och hoanden som i en tropisk regnskog.

Ljudinstallationen är kongenial. De mest spektakulära inslagen i den nya utställningen om fjädrarnas kulturhistoria, ”Feathers” – ständigt dessa engelska utställningstitlar! – är mycket riktigt föremålen från de tropiska urfolkskulturerna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons