Lockande lilleputt

Följ med till en av Danmarks minsta kommuner. Utanför sydvästligaste Jylland bjuder den lilla ön Fanö på tidlösa danska semesternöjen med det väldiga Västerhavet som granne. Här solar man på ändlösa sandstränder, äter klassiska smörrebröd och trivs i korsvirkesidyller.

Under strecket
Publicerad
Annons

Fanö är både stort och smått, internationellt och lokalt om vartannat. På den lilla ön utanför Esbjerg på Jyllands sydvästkust krockar paradoxerna hela tiden. Som västra Jyllands minsta kommun har Fanö alltid varit en lilleputt - fast med blicken riktad mot horisonten.
Med kilometerlånga härliga sandstränder och vackra sanddyner mot Nordsjön byggde köpenhamnarna fashionabla bad- och kurhotell redan i slutet av 1800-talet och fortfarande är det drömmen om västjylländskt strandliv som lockar besökare att år efter år återkomma för att hyra låga sommarhus ett sandkorn från havet.
Men Fanös läge vid havet gav klirr i ökassan redan före turismen. Här sjösattes totalt 1 100 skepp och näst efter Köpenhamn hade Fanö Danmarks största fartygsflotta tills hamnen sandade igen.
Det är båtbyggeriet som skapat öns lite märkliga mix av trend och tradition. Efter några år på sjön var det inte ovanligt att manliga öbor kom hem i kostym av senaste snitt med engelsk eller fransk dagstidning under armen. Kvinnorna skötte
hem och lantbruk bäst de kunde och bevarade gamla traditioner. Fanö var den sista trakt i Danmark där de typiska folkdräkterna med långa svarta klänningar bars ända in på 1960-talet.

En helgafton på Sönderho kro är det internationella inslaget talande. Här på öns sydsida bor en tiondel av Fanös drygt 3 000 invånare, resten huserar i Nordby och pendlar till jobbet i Esbjerg. Samtidigt lockar öns läckra läge till en miljon turistövernattningar årligen och pricken över i är nog idyllen Sönderho med sin anrika krog. I det varma kvällsljuset kring de rustika borden och de lyxigt lantliga rätterna trängs tyska, franska och engelska med sorlet från ett danskt guldbröllop denna kväll.
Här har Birgit och Niels Sörensen skött ruljangsen i 18 år, men nyligen sålde de eftersom barnen inte ville ta över. Släktgården är Sönderhos äldsta hus och har drivits som kungligt privilegierad krog sedan 1722 och funnits i familjen i nio generationer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons