Annons
X
Annons
X

Lobbyister laddar för stordåd – trots Trumps hot

Lobbyister och tidigare Trump-medarbetare laddar för att utöva inflytande på lagstiftare och USA:s nya regering inför att Donald Trump svärs in som president den 20 januari.

[object Object]
Dåvarande kampanjchefen Corey Lewandowski, till vänster, ihop med Donald Trump i mars 2016, två månader innan han sparkades. Foto: Gerald Herbert/AP

Corey Lewandowski var Donald Trumps första kampanjchef men sparkades från posten i juni, bara någon månad före Republikanernas konvent i Cleveland i somras där Trump valdes till partiets presidentkandidat.

Men inför att hans tidigare chef svär presidenteden i Washington på fredag den 20 januari så är Lewandowski tillbaka. Fast nu i rollen som lobbyist.

Ihop med Barry Bennett, en annan tidigare anställd i Trumps valkampanj från 2016, drog Lewandowski igång en ny lobbyingfirma i Washington strax före nyår, rapporterar politiktidningen Politico.

Annons
X

Syftet: att tjäna pengar på de nära kontakterna med USA:s nya president. Corey Lewandowski fortsatte stödja Trump sedan han sparkats och rekryterades under 2016 som politisk kommentator av CNN. Han kallar sig alltjämnt ”Trumps största supporter”, enligt ett uttalande till Politico.

Washingtons lobbyister håller historiskt till på K Street strax norr om Vita huset. Gatan har utvecklats till ett begrepp för hela den industri av lobbyingfirmor, pr-byråer, tankesmedjor och konsultföretag vars syssla är att föra fram olika intressenters budskap och försöka påverka lagstiftarna i kongressen och Vita huset.

Trump gick till val på att ”dränera träsket”, ”drain the swamp”, med betydelsen att sätta stopp för lobbyisternas inflytande i Washington. Trots det så syns nu tecken på att K Street laddar för en intensiv kampanj i samband med att Trump tar över makten i Vita huset.

Corey Lewandowskis nystartade lobbyingfirma är bara ett exempel.

– Folk plockar fram sina agendor som de haft liggande i flera år men aldrig trodde skulle kunna bli av, säger Ed Kutler, lobbyingveteran i Washington, till Wall Street Journal.

Exempelvis förbereder representanter för USA:s finansindustri en kampanj för att bli kvitt vissa av de regleringar som bankerna levt under efter finanskrisen 2008–2009, enligt tidningen.

Branschorganisationen International Franchise Association, som organiserar franchise-företag i bland andra restaurangbranschen, trycker på för att få ett beslut upphävt från 2015 som gör det enklare för fackförbund att organisera restauranganställda.

McDonald’s och andra restaurangarbetsgivare noterar även att Trumps förslag till arbetsmarknadsminister, Andrew Puzder, väntas stödja deras förslag att skärpa tonen mot facken. Puzder satt till nyligen med i styrelsen för International Franchise Association.

Flygbolag, gas-, kol- och oljeindustrin samt USA:s försvarsindustriella komplex hör till andra branscher som också väntas trappa upp lobbyingkampanjerna efter att Trump svärs in.

Lobbyisterna i Washington omsätter normalt runt 3 miljarder dollar per år på att utöva inflytande på lagstiftare och president. Trump är långt ifrån den första presidenten som försökt bryta deras inflytande.

Trump har föreslagit ett förbud som stadgar ett femårigt förbud för tidigare regeringsmedlemmar att jobba som lobbyister och ett livslångt förbud mot att lobba för utländska regeringar.

Det gör samtidigt att Lewandowski med flera tidigare Trumpmedarbetare nu tackar nej till att ta föreslagna jobb i Trumps administration, enligt Politico, för att i stället blir lobbyister direkt.

Ett sådant förbud utgör dock inget hinder för Ukrainas regering, som strax före jul skrev ett kontrakt med lobbyingfirman BGR Group i Washington för att få hjälp med att förbättra relationerna med Trumps kommande regering, enligt politiknyhetssajten The Hill.

BGR Group drivs av flera tidigare republikanska politiker. Kontraktet med den ukrainska regeringen är värt 50 000 dollar i månaden, enligt The Hill.

Annons
Annons
X

Dåvarande kampanjchefen Corey Lewandowski, till vänster, ihop med Donald Trump i mars 2016, två månader innan han sparkades.

Foto: Gerald Herbert/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X