Annons
X
Annons
X

”LO tappar i inflytande”

Det blir allt mer uppenbart att det helhjärtade stödet till Socialdemokraterna inte längre ligger i medlemmarnas intresse. Det skriver ett antal kandidater från Centerpartiet som även är Kommunalare, IF Metallare, Handelsanställda och GS-medlemmar.

Fackföreningarna har spelat och spelar fortfarande en central roll i det svenska samhället. Att vara medlem i ett fackförbund ger en rad fördelar som ökad förhandlingsstyrka och större inflytande. Dessutom erbjuder de ofta bra service och goda råd när det gäller löner och rättigheter.

Vi ser med oro hur de svenska fackens möjligheter att tillvarata medlemmarnas intresse minskar. Det är framförallt hos LO-förbunden som problemen hopas. Fackföreningsrörelsen måste inse att tiderna förändras. Det blir allt mer uppenbart att det helhjärtade stödet till Socialdemokraterna inte längre ligger i medlemmarnas intresse. Vi är Centerpartister som kandiderar till riksdag, landsting och kommuner, men vi är även Kommunalare, IF Metallare Handelsanställda och GS-medlemmar.

Bara i detta val satsar LO minst 77 miljoner kronor på en socialdemokratisk valseger. Räknar vi in gratis arbetskraft som jobbar i valrörelsen handlar det om ännu mer. Men enligt Sifo kommer inte ens hälften av LO-medlemmarna att rösta på Socialdemokraterna (47,5 procent). 5,8 procent sympatiserar med Miljöpartiet och 6 procent med Vänsterpartiet. Nästan en tredjedel (31,5 procent) väljer något av allianspartierna.

Annons
X

Det är därför inte förvånande att bara fyra av tio medlemmar tycker att det är ok att deras pengar skeppas över till Socialdemokraterna. De senaste 10 åren har närmare 500 000 personer lämnat LO. Det motsvarar nästan var fjärde medlem. Det finns naturligtvis många orsaker till medlemstappet. Men att människor i praktiken inte kan organisera sig i något av facken inom LO utan att stödja S är en viktig anledning till att många inte längre vill vara med.

Det blir inte bättre av att LO-representanter motarbetar reformer som är positiva för medlemmarna. Av opinionssiffrorna att döma är det fler LO-medlemmar än vi som är glada över reformer som ger oss mer pengar i plånboken och större valfrihet i välfärden. Trots det motarbetar LO både jobbskatteavdrag och fritt vårdval. RUT-avdraget som redan har gett tusentals människor jobb föraktas av deras eget fackförbund Kommunal, och HRF sågar sänkt restaurangmoms trots att det kan ge ytterligare tusentals jobb.

Det är tydligt att LO-topparna är mer intresserade av att föra ut S budskap än att verka för fler jobb och bättre arbetsvillkor.

Att bara komma överens med ett parti är självfallet en svaghet för den som vill påverka och utveckla arbetsmarknaden. Samarbetet med socialdemokraterna är ett hinder för ett konstruktivt utbyte mellan LO-facken och alliansregeringen.

Men istället för inta en neutral position i partipolitiken, och bara fokusera på sakfrågor som är viktiga för oss medlemmar, lägger LO mångmiljonbelopp på en landsomfattande svartmålningskampanj med bilder på upp-och-nervända ministrar och nedsättande skrivelser som ”dunderdumt” och ”megafel”. Vi skäms över att det är vår egen centralorganisation som står för de smutsigaste inslagen i årets valrörelse.

Istället för att bygga broar till och skapa förtroende hos en eventuell ny alliansregering så bränns alla broar. Vi är allvarligt oroliga för att LO genom denna kampanj bara skadar sitt eget inflytande.

I Danmark avbröt LO det politiska och ekonomiska samarbetet med socialdemokraterna redan 2003. Hans Jensen, ordförande i danska LO, menade att de var tvungna att ändra sig och sina värderingar i takt med de anställda för att kunna försvara deras intressen.

Sverige är inte längre en socialdemokratisk enpartistat. Ju snabbare LO:s ledning inser att andra partier också har engagemang och patos för fler arbeten och bättre arbetsvillkor desto bättre är det för oss medlemmar.

MARIE ANDERSSON (C)

medlem i Kommunal

BOGNA WOJTKIEWICZ ADOLFSSON (C)

medlem IF Metall

JENNY ADOLPHSON (C)

medlem i Handels

DANIEL DANIELSSON (C)

fd medlem i Handels

ANELIA DOTCHEVA (C)

medlem i Kommunal

PETER FJÄLLGÅRD (C)

medlem i Kommunal

EMIL HÖGBERG (C)

medlem GS – Facket för Skogs, Trä och Grafisk bransch

ANNE JAKOBSSON (C)

medlem i Kommunal

PER JOHANSSON (C)

medlem i IF Metall

GÖRAN MELLQVIST

medlem i IF Metall, tidigare medlem i SEKO

MAJVOR PERSSON (C)

medlem i Kommunal,

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X