Annons

LO: Sjukförsäkringen måste ändras nu

 LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och hela LO:s styrelse undertecknar artikeln.
LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och hela LO:s styrelse undertecknar artikeln. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Coronaepidemin har ställt bristerna i sjukförsäkringen i blixtbelysning. Regeringen måste gå vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver LO:s styrelse.

Under strecket
Publicerad

LO-förbunden har under lång tid fått otaliga vittnesmål från medlemmar som är för sjuka för att kunna arbeta men av Försäkringskassan anses för friska för att få sjukpenning. Nu har de knappt råd med mat på bordet. Många av dem är kvinnor med låga löner, otrygga anställningar och dålig arbetsmiljö. Sjukförsäkringsfrågan handlar både om klass och om kön.

Redan innan coronakrisen var det uppenbart att sjukförsäkringen har stora brister. En stor del av systemfelen kan spåras tillbaka till det nyliberala systemskifte som alliansregeringen genomförde år 2008. Men även socialdemokratiskt ledda regeringar har del i ansvaret. Inte minst ledde införandet av ett siffersatt sjukpenningmål hösten 2015 till att Försäkringskassans bedömningar blev ännu stramare och mer orimliga. Inget har heller gjorts åt det faktum att vårt land har vad som sannolikt är OECD:s hårdaste kvalifikationskrav för att bli beviljad sjukersättning. Sammantaget är sjukförsäkringen en fråga som behandlats häpnadsväckande illa av flera regeringar.

Annons
Annons
Annons